Odlično ocijenjen na Tripadvisoru i Google recenzijama, restoran Kalvarija u Karlovcu mami na izlet. Broj jedan na popisu karlovačkih restorana tripadvisorci hvale zbog idiličnog interijera, prijateljskih cijena i atmosfere, velikodušnih porcija i fine hrane. Kalvarija se upisala i u cijenjeni vodič Gault&Millau zbog modernog pristupa tradicionalnim jelima, kao i domaćih namirnica koje u kuhinju restorana stižu iz malih lokalnih poljoprivrednih gospodarstava.

Pa ne budimo lijeni, krenuli smo prema Karlovcu i pod dojmovima internetskih pohvala brusili se na domaći ručak. Bili smo prvi gosti u restoranu koji se vrlo brzo napunio pa zaključili kako je bilo hrabro doći na blef bez rezervacije. Kalvarija privlači šarenu publiku: obitelji s djecom, parove i grupice starijih ljudi, pa čak i turiste, iako nije u centru grada.

Nema puno mjesta u kojima se već na ulazu osjeća dobrodošlica - a Kalvarija je upravo takav restoran. Dijelom zbog interijera, ali ponajprije zahvaljujući nenametljivom konobaru koji ima osjećaj za goste.

Restoran Kalvarija u Karlovcu - 8 Restoran Kalvarija u Karlovcu - 8 (Foto: Punkufer)

Visoki stropovi s reljefnim ukrasima, pogled na prirodu kroz velike staklene prozore i brojni predmeti koji oživljavaju uspomene na neka prošla vremena (poput glazbene kutije i škrinjica na prozoru) stvaraju ugođaj lijepog građanskog stana. Kada zatopli, oživi i vanjski prostor u zelenilu, a dotad goste Kalvarije griju vatra iz kamina i domaća juha. O dnevnoj ponudi doznat ćete više razgovarajući s konobarom pa su tako mimo jelovnika bili i pečena janjetina, teleća koljenica i još pokoje jelo. Početi se može s predjelima kao što su slavonski domaći kulen, istarska kobasica s tartufima i istarski pršut ili istarski sir s tartufima, a na meniju pozornost privlače i restani vrganji s jajima (8 eura) te pohani camembert u umaku od brusnica (7,50 eura). Od jela za zagrijavanje tu su i ajngemahtec na bakin način (4 eura), gusta juha od vrganja na talijanski način (4,70 eura), kao i goveđa juha s domaćim rezancima (4 eura).

Alegria - 8 Hrana i piće Kakva patka! Najveseliji kvartovski bistro u kojem ćete pojesti meso koje se u ustima topi kao maslac

Ljubitelji odrezaka mogu odabrati Branimira - odrezak od ruže punjen sirom i kuhanom šunkom zapečen na roštilju s kremom od vrganja s domaćim valjušcima (15 eura) ili pak Kalvariju, pureći odrezak punjen restanim vrganjima koji poslužuju uz povrće (12 eura). Uz biftek, prema željama, na tanjuru dolazi umak od zelenog papra, gorgonzole ili vrganja. Od specijaliteta na jelovniku pronaći ćete sous vide dimljena pileća krilca s krumpirićima (9 eura), kao i konfitirane teleće mišiće sa zapečenom palentom koja slast duguje gorgonzoli (15 eura).

Restoran Kalvarija u Karlovcu - 5 Restoran Kalvarija u Karlovcu - 5 (Foto: Punkufer)

U znak dobrodošlice na stol su stigle kiflice, meke kao duša, a za njima i košarica s više vrsta domaćeg kruha. Dojam su malo pokvarile mrvice pluta u čaši vina, ali razveselila je velikodušna porcija sezonske juhe od buče (4 eura). Blaga i mirisna, ne pretjerano zasitna, s bučinim košticama koje hrskaju pod zubima, otvorila je apetit.

Konfitirani mišići i taman pečena, odlično začinjena i kremasta palenta s gorgonzolom za svaku su preporuku, a umak koji se s njima našao u društvu nećemo hvaliti - ulje se odvojilo, a grudice su pokvarile dojam. Ni mlincima nije bio dan, ali je zato Branimir bio odličan, baš kao i glatki umak s mirisnim gljivama. Da je ostalo mjesta za desert, razmišljali bismo o biskvitnom kolaču s domaćim pekmezom od šljiva i bananama ili kalvarija palačinkama s orasima i karamelom. Za oko nam su nam zapeli i cheesecake s kremom od prženih lješnjaka, tiramisu i domaće štrudle sa sezonskim voćem. Sve u svemu, Kalvarija ima prostora za napredovanje, ali ugođaj u popularnom karlovačkom restoranu vrijedan je odlaska na izlet…

Pizzerija kakvu nećete naći nigdje drugdje u Hrvatskoj: Posveta talijanskoj kuhinji i ocu znanstvene fantastike Mrs. Fogg - 8 Mrs. Fogg - 7 Mrs. Fogg - 6 +4 Mrs. Fogg - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju