U ovom receptu koristimo šampinjone, ali dolaskom jeseni i povratkom omiljenih šumskih plodova, predlažemo da ih zamijenite nekim finim vrganjem ili drugom plemenitom gljivom. Ručak će biti još slađi!
Sastojci za piletinu u umaku od gljiva:
- 2 komada pilećih prsa ili 2 zabatka
- 4 žlice maslaca
- 250 grama šampinjona
- 120 ml desertnog vina
- 120 ml vrhnja za kuhanje
- sol i papar po želji
Priprema piletine u umaku od gljiva:
- Na dvije žlice maslaca prepržite piletinu sa svake strane dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Izvadite iz tave i prekrijte piletinu aluminijskom folijom. Nema veze što se nije termički obradila do kraja, dovršit ćete njezinu pripremu u umaku.
- Ubacite u tavu preostale dvije žlice maslaca pa na masnoći prepirjajte šampinjone narezane na kriške dok ne omekšaju i ne dobiju zlatnosmeđu boju. Za to će vam biti potrebno dvije do tri minute.
- Podlijte tavu slatkim desertnim vinom ili šerijem i kuhajte sve zajedno oko dvije minute.
- Ulijte u tavu vrhnje za kuhanje i sol po želji.
- Vratite u tavu piletinu, poklopite i pustite da se meso termički obradi do kraja, a umak gusne.
- Poslužite s kruhom, tjesteninom, rižom ili salatom po želji. Dobar tek!
Napomena:
Sol i papar uobičajeni su dio bilo koje smočnice u Hrvata, pa ove začine nismo uključivali u broj potrebnih namirnica za pripremu fine piletine u kremastom umaku s gljivama.