U ovom receptu koristimo šampinjone, ali dolaskom jeseni i povratkom omiljenih šumskih plodova, predlažemo da ih zamijenite nekim finim vrganjem ili drugom plemenitom gljivom. Ručak će biti još slađi! 

Sastojci za piletinu u umaku od gljiva:

  • 2 komada pilećih prsa ili 2 zabatka
  • 4 žlice maslaca
  • 250 grama šampinjona
  • 120 ml desertnog vina
  • 120 ml vrhnja za kuhanje
  • sol i papar po želji
U trendu Son Doong - 1 Prolijećemo! Kroz nju može proletjeti avion: Tražio drva, a otkrio najveću špilju na svijetu Kviz općeg znanja - 4 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one čiji mozak ne poznaje neradne dane Morenia - 2 Crno jaje Sve je uključeno u cijenu: 3 odlične ponude na jugu Lijepe Naše u hotelu s četiri zvjezdice

 

Priprema piletine u umaku od gljiva:

  1. Na dvije žlice maslaca prepržite piletinu sa svake strane dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Izvadite iz tave i prekrijte piletinu aluminijskom folijom. Nema veze što se nije termički obradila do kraja, dovršit ćete njezinu pripremu u umaku.
  2. Ubacite u tavu preostale dvije žlice maslaca pa na masnoći prepirjajte šampinjone narezane na kriške dok ne omekšaju i ne dobiju zlatnosmeđu boju. Za to će vam biti potrebno dvije do tri minute.
  3. Podlijte tavu slatkim desertnim vinom ili šerijem i kuhajte sve zajedno oko dvije minute.
  4. Ulijte u tavu vrhnje za kuhanje i sol po želji.
  5. Vratite u tavu piletinu, poklopite i pustite da se meso termički obradi do kraja, a umak gusne.
  6. Poslužite s kruhom, tjesteninom, rižom ili salatom po želji. Dobar tek!


Napomena:

Sol i papar uobičajeni su dio bilo koje smočnice u Hrvata, pa ove začine nismo uključivali u broj potrebnih namirnica za pripremu fine piletine u kremastom umaku s gljivama.