Putujete li Argentinom, ne propustite isprobati njihove sočne odreske, koji se većinom pripremaju na roštilju, ali ni ukusna jela od ribe i morskih plodova. Vjerojatno će vam većina tih jela biti poslužena uz argentinski umak poznat i obožavan diljem svijeta, koji strastveni Latinoamerikanci vole kombinirati uz koje god jelo koje se nađe na njihovu stolu.
Chimichurri je aromatičan i osvježavajuć, ali nije previše egzotičan kao što zvuči. Mi smo za njegovu pripremu, ali i pripremu cijelog jela namirnice nabavili u Lidlu i stvorili ovo šareno jelo koje će nas okusima odvesti u zemlju tanga i dobrog vina.
Argentinske kozice u chimichurri umaku s palentom - 19 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Za ovaj recept smo prigodno koristili Deluxe argentinske kozice, koje bismo mogli usporediti s našim jadranskim škampima, a s obzirom na to da su već kuhane, nakon odmrzavanja spremne su u svega nekoliko minuta. Stoga ćete za ovo jelo potrošiti onoliko vremena koliko vam treba da nasitno nasjeckate začinsko bilje za chimichurri.
RECEPT – ARGENTINSKE KOZICE U UMAKU CHIMICHURRI S PALENTOM
Argentinske kozice u chimichurri umaku s palentom - 16 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Sastojci:
- 400 g Deluxe argentinskih kozica
- 15 g listića svježeg peršina (ili jedan veći stručak)
- 7 g listića svježeg origana
- 2 veća režnja češnjaka
- 1 papričica (čili ili manja ljuća ili manje ljuta papričica)
- 2 žlice vinskog octa
- Sok i korica jedne limete
- 200 ml maslinova ulja
- 500 ml temeljca (ili vode i pola kocke povrtnog temeljca)
- 200 ml palente
- 60 g sira pecorino
- 20 g maslaca
- Sol, papar
Argentinske kozice u chimichurri umaku s palentom - 23 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Priprema:
- Napravite chimichurri: Nasjeckajte vrlo sitno listiće svježeg peršina i origana, papričicu i češnjak ili se poslužite multipraktikom. Stavite sve sastojke u srednju zdjelicu pa im dodajte dva prstohvata soli i papra po želji. Naribajte koricu jedne limete i iscijedite njezin sok pa ih dodajte usitnjenom povrću, kao i dvije žlice vinskog octa. Zalijte sve maslinovim uljem i dobro promiješajte. Umak chimichurri najbolji je kada malo odstoji i sve se arome otpuste, tako da ga držite u hladnjaku sat do dva prije posluživanja.
- Zagrijte temeljac ili u vrućoj vodi otopite pola kocke povrtnog temeljca i dodajte palentu neprestano miješajući kako biste izbjegli stvaranje grudica. Kuhajte je oko dvije minute na laganoj vatri povremeno miješajući. Zatim joj dodajte maslac i pecorino te energično miješajte kako bi se sir ravnomjerno stopio s palentom. Palentu stavite vruću na tanjure te pričekajte kratko kako bi se stvorila čvršća korica na vrhu, a za to vrijeme pripremite kozice. Argentinske kozice u chimichurri umaku s palentom - 11 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
- Mi smo koristili Deluxe argentinske kozice iz Lidla, koje tamo možete naći smrznute. Kozice odmrznite postepeno u hladnjaku (možete ih izvaditi iz zamrzivača i staviti u hladnjak večer prije) ili ih stavite nakratko u toplu vodu. Zatim na dublju tavu stavite malo maslinova ulja i na njega argentinske kozice pa ih malo posolite i popaprite. Pržite ih kratko na jakoj vatri dok se ljuska ne zarumeni, zatim dodajte tri do četiri žlice umaka chimichurri i nekoliko puta ih okrenite na tavi kako bi ih umak obložio.
- Poslužite kozice na palenti uz krišku limete. Uživajte u osvježavajućem i brzom argentinskom jelu, koje ćete, ne sumnjamo, uvrstiti u svoj proljetni tjedni jelovnik.
Argentinske kozice u chimichurri umaku s palentom - 6 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Uz chimichurri umak isprobajte i druga njihova tradicionalna jela poput roštilja ili kruha. Okusima otputujte u Argentinu, a sve potrebno za taj let svim osjetilima potražite u obližnjem Lidlu.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.