• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #što kuhati

Rougemarin Doma: Jedan od najboljih hrvatskih dućana koji mijenja koncepte razmišljanja o hrani

Kupovina u Rougemarinu Doma pretvorila se u društveni eksperiment razmišljanja o značenju hrane i uživanju u trenutku. Pričalo se o receptima i uspomenama, kovali su se planovi o tjednim ručkovima. Nismo ni zucnuli o koronavirusu. Nitko nije spomenuo Trumpa. Gutljaj po griz, i koga briga je li pegla ostala u struji...

Nika Borovac 10.11.2020 13:42 komentari
viber Created with Sketch.
Rougemarin Doma - 1
Rougemarin Doma - 1 (Foto:Bojan Haron Markičević.)

Galerija Rougemarin - 1 14 Rougemarin Doma - 2 14 Rougemarin Doma - 3 14 Rougemarin Doma - 4 14

U trendu Cacio e Pepe Korak po korak Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka Pita od naranče i čokolade Za 15 minuta Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče Mesne okruglice u kremastom umaku Nećete im moći odoljeti Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku

Što vama znači hrana – obično gorivo ili nešto transcendentalno? Naslijeđe koje grije poput zagrljaja? Nadu u zdravlje psihološki odmaknutu od okusa? Sedaciju od svakodnevnih gnjavaža? Svatko ima svoju teoriju i doživljaj. A posjet novoj prodavaonici u centru grada neplanirano je poslužio kao svojevrstan društveni eksperiment o tome kako doživljavamo hranu, i što sve ona može.

Rougemarin Doma, novi dućan u kojemu možete i pojesti ono što ste kupili, ljudima koje hrana veseli dođe poput kakva gastrolunaparka – izaziva znatiželju, veselje, adrenalin i neodoljivu želju da ostavimo pola plaće na „vožnje“ okusima.

Između šarenih polica - od voćarne do mesnice, sirovih, polupripremljenih i gotovih domaćih jela do craft pića - lako je izgubiti pojam o vremenu. Vrzmajući se između uzbudljivih grickalica, ukiseljenog povrća, mariniranih komada mesa i drugih divota koje samo čekaju da ih bacite na vatru (mise en place, kako bi to profići rekli) pala je na pamet i ideja za hranjivo druženje uz zalogaje kakvi nisu posve uobičajeni na našim stolovima.

Šuškave vrećice i staklenke pune sastojaka koji se šarene od života, a ne etiketa, jedne za drugom su punile košarice: staklenka ukiseljenih shiitaka, pa simpatičnih buketića cvjetača, malo ljutike i tanko narezanih ploški tikvica, potom i pesto od sušenih rajčica, domaće biljno mlijeko od indijskih oraščića bez ikakvih kemija koje produljuju rok trajanja (tek sol i datulje), pileća pašteta s curryjem, artisan čokolada s Grana Padanom pa kulenom… Ostavite kod kuće sve popise za kupnju jer svaki je otpor uzaludan!

Rougemarin Doma - 6 Rougemarin Doma - 6 (Foto: Bojan Haron Markičević.)

Ima tu i finih domaćih juha koje samo treba zagrijati, praktični kit za miniburgere, mariniranih pačjih prsa očišćenih od žilica sa zarezanom kožom spremnih za tavu, mesa pripremljena za wok i rižot, tune i guščje jetre, ukiseljenih kozica i jaja, telećih hrenovki, svježe tjestenine, gotove šalše, bolognesea, chipotlea, chutneyja, humusa, marmelade od luka… Cijene su prijateljske, ovisno o artiklu, i niže nego u drugim prodavaonicama zdrave hrane.

Nešto kasnije, s jednakom znatiželjom i adrenalinom, namirnice su se oslobađale ambalaže da bi pronašle svoje mjesto na malim zalogajima, koji su potom strpljivo čekali veselo društvo i svojih pet minuta slave. Šareno baš kao i namirnice, društvo sastavljeno od ljudi kojima hrana nije previše zanimljiva jer jedu kako ne bi umrli od gladi, zatim gastrointelektualaca koji na „dosadni“ čušpajz i već viđeni zagrebački gledaju kao na apatični oblik malograđanštine, pa i hedonista koji se ne srame viškova na trbuhu nego ih ponosno pokazuju kao uspomene na bezbrojne sljedove i vrhunska vina…

Udruženi u naumu da pruže šansu gozbi od namirnica na koje su nečije vrijedne ruke utrošile puno brige i truda, kako bi se u nekom trenutku našle na stolu nekog stana ili restorana, društvance se bacilo na kušanje. Našle su se na stolu i craftice Lepih Dečki, kao i Monada, prva hrvatska craft cola koja u doslovnom prijevodu znači (pardon maj frenč) pizdarija.

Hrskala se ljutika, pogađale su se arome ukiseljenog povrća, divilo se čokoladi sa zlaćanim sirom, hvalila se kombinacija ljutkaste čokoladne kreme s puslicama i voćem, mljackalo se, uživalo i razgovaralo… Komentirala se hrana i pričalo se o receptima, uspomenama iz djetinjstva i kovali se planovi o tjednim ručkovima. Nismo ni zucnuli o koronavirusu. Nitko nije spomenuo Trumpa. Nismo odlutali razmišljajući o onome što nas čeka sutra na poslu. Gutljaj po griz, i koga briga je li pegla ostala u struji… Bili smo tu i sad. Sretni. Kao da nema sutra. Baš kao što i sugerira Rougemarinova filozofija „ichi-go ichi-e“: „samo jedan put – samo ovaj put“, odnosno – ovdje i sada.

Rougemarin Doma - 4 Rougemarin Doma - 4 (Foto: Bojan Haron Markičević.)

No vratimo se malo u Rougemarin. Oni koji su se upoznali s likom i (d)jelom chefa i vlasnika Rougemarina, predsjednika Nezavisne udruge ugostitelja, Marina Medaka znaju da njegove gastrorevolucije nisu puka jurišanja na vjetrenjače jer se neki zakoni u konačnici i promijene za dobrobit „malog čovjeka“ koji cijeni domaće i promišlja o hrvatskim resursima.

Možda su načuli ponešto i o tome koliko mu je važno zdravlje te itekako kuži kakva se moć krije u hrani. Zato i toliki naglasak na namirnicama bez aditiva, koje traju uglavnom nekoliko dana. Iako bi mogle biti skuplje, nisu jer je ideja promijeniti navike i učiniti dostupnima sastojke koji čine dobro organizmu. Fer igra. Zato se osim domaćeg voća i povrća koje raste na poljoprivrednom gospodarstvu njegove obitelji uplete i kakav kimchi ili neka druga zdrava ili fina „egzotika“ pripremljena na naš način.

Osim domaćih proizvoda i obrade hrane, vodi se briga i oko uređenja prostora hrvatskim namještajem. Zbog toga i Marinov stol, koji od milja zove 100L, ima počasno mjesto u Rougemarinu Doma. Pazi se na štošta i ne brine se samo o vlastitom dvorištu jer se osvijestila važnost sinergije malih proizvođača na nacionalnoj razini.

Projekt o kojemu je Marin Medak razmišljao godinama koronavirus je potaknuo da se odrazi u „leap of faith“, odnosno skok mimo poznatih, utabanih staza. Poput živog organizma, širit će se i rasti – od raznih degustacija, internetske prodaje, dostave, pa do edukativnih videa u kojima ćemo saznati nešto više o namirnicama te kako ih pripremiti da se iz njih izvuče najbolje.

Uskoro se očekuje i hladnjak za svježe pripremljene sendviče, cijeđene sokove i biljna mlijeka, kao i starinski uređaj koji će neumorno pripremati domaći maslac i stajati pokraj berkelice (kraljice među rezalicama), začini za džin-tonike, razne slastice i vrhunske kave. U planu je i vitrina u kojoj će se moći pronaći „grab&go“ jela, odnosno ručak za van ili terasu za lijepa vremena.

Zanimljiva je i ideja o posebnom kutku trgovine kamo ćete moći donijeti stvari iz kuhinje s kojima ne znate što biste, poput shakera kojim se ne koristite, pa dobiti za to novac koji ćete potrošiti u dućanu. Ambalaža je povratna, tako da i na njoj možete „zaraditi“, ali većina kupaca ostavlja staklenke doma jer su kvalitetne. U svakom slučaju, u Rougeamarinovoj manufakturi ideja ne nedostaje. Možemo samo napeto iščekivati novosti – i promišljati o tome što nama znači hrana…

  • #što kuhati
  • #rougemarin doma
  • #marin medak
  • #Rougemarin
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Manje kalorija više proteina tjestenina u kremastom umaku
Manje kalorija
Evo kako se radi savršeno kremasta tjestenina sa sirom koja ima iznenađujuću količinu proteina
Zimska bajka u srcu Alpa: Bled i Bohinj zovu na odmor iz snova
Uz Crno jaje
Zimska bajka u srcu Alpa: Super ponuda za Bled i Bohinj i odmor iz snova
Vinsko putovanje kroz prostor i vrijeme: Plavci s Visa koji su oduševili zagrebačku publiku
Vislander
Vinsko putovanje kroz prostor i vrijeme: Plavci s Visa koji su oduševili zagrebačku publiku
Kamo pobjeći kad zahladi: Ideje za odmor uz Crno jaje
Od mora do termi
Kamo pobjeći kad zahladi: Ideje za odmor uz Crno jaje
Zatvoren PP Biokovo: U tijeku su održavanje infrastrukture, čuvanje osjetljivih ekosustava i pripreme za novu sezonu
Planovi za proljeće
Loše vijesti za ljubitelje prirode: Privremeno zatvoren Park prirode Biokovo
Kraljica šume – Divjake Log Home, Hlevci, Gorski kotar
Mir i tišina
Na pola puta između Rijeke i Zagreba: Kraljica šume u Gorskom kotaru pravo je mjesto za odmor
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku
Zimska idila: odmor u Gorskom Kotaru
Za cijelo društvo
Idilične kuće za odmor u Gorskom kotaru u kojima ćete provesti najzabavnije zimske vikende ili Novu godinu
Tjedni jelovnik naopaka jela od 3.11 do 9.11. 2025.
Tjedni jelovnik
"Naopaki", ali tako dobri recepti: 7 prefinih jela u kojima ćemo uživati do nedjelje
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Pobjegao opasni kriminalac iz psihijatrijske bolnice: Strahuje se da će ostvariti svoju grozomornu prijetnju
Drama u Njemačkoj
Opasan kriminalac pobjegao iz psihijatrijske bolnice: Strahuje se da će ostvariti svoju grozomornu prijetnju
Gusti crni dim nad Svetom Nedeljom: Izbio požar u skladištu
Buktinja
VIDEO/FOTO Veliki požar kraj Zagreba, građanima stižu poruke: "Zatvorite prozore..."
Studentica u BiH zaražena davno iskorijenjenom bolešću: Oglasili se epidemiolozi
sprječavanje širenja zaraze
Studentica u BiH zaražena davno iskorijenjenom bolešću: Oglasili se epidemiolozi
show
Pojavio se video groba Dina Dvornika, njegova udovica Danijela Dvornik je ogorčena
''i tako svake godine...''
Na internetu se pojavila snimka groba Dina Dvornika, Danijela je zgrožena: ''Jad i primitivizam''
Jakov Jozinović i Aleksandra Prijović zapjevali ''Ringišpil'' Đorđa Balaševića
spontani trenutak
Poslušajte kako to zvuči kada Prija i naš Vinkovčanin ukrste glasove!
Cindy Šoštarić Hadžić otvorila dječju igraonicu, ljudi šokirani cijenama
previše ili realno?
Lavina komentara na cijene paketa dječje igraonice koju je otvorila supruga našeg influencera
zdravlje
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Stupnjevi invaliditeta: Kako se određuju?
Piše liječnik
Stupnjevi invaliditeta: Kako se određuju?
Trbušni tifus: Kako se prenosi i koji su simptomi iskorijenjene bolesti koja se pojavila u susjedstvu?
Evo tko se treba cijepiti
Trbušni tifus: Kako se prenosi i koji su simptomi iskorijenjene bolesti koja se pojavila u susjedstvu?
zabava
Urnebesan meme o Berošu osvojio društvene mreže! Pogledajte zašto
Meme
Urnebesan meme o Berošu osvojio društvene mreže! Pogledajte zašto
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Novi posjetitelj
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
Urnebesno
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
tech
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Na rubu bankrota
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Pronađeno rješenje
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
Vjerujete li im?
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
sport
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
NA NOVOJ TV I GOL.HR-U!
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
Rijeka promijenila ime stadiona: Više se neće zvati Rujevica
pala je odluka
Rijeka promijenila ime stadiona: Više se neće zvati Rujevica
Novak Đoković otkrio zbog čega je preselio obitelj iz Srbije: "Nisam to planirao, ali...
Atena novi dom
Novak Đoković otkrio zbog čega je preselio obitelj iz Srbije: "Nisam to planirao, ali..."
tv
U dobru i zlu: Ne može izdržati ne reći joj istinu - hoće li popustiti?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Ne može izdržati ne reći joj istinu - hoće li popustiti?
Kumovi: Ne mogu više izdržati razdvojenost - napokon su popustili ljubavi
KUMOVI
Ne mogu više izdržati razdvojenost - napokon su popustili ljubavi
MasterChef: Tatjana izbacila Selmu iz takta: "Osjećam se glupo jer ja ne vidim svoju svrhu!"
NAPETO!
Tatjana izbacila Selmu iz takta: "Osjećam se glupo jer ja ne vidim svoju svrhu!"
putovanja
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje
novac
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
Njemački Mercedes bugarskoj tvrtki oduzeo domenu Mercedes.hr
Nije im prvi put
Njemački Mercedes bugarskoj tvrtki oduzeo domenu Mercedes.hr
Direktori vodećih investicijskih banaka: Slijedi preokret, pripremite se na značajan pad dionica
Sudar sa stvarnošću
Direktori vodećih investicijskih banaka: Slijedi preokret, pripremite se na značajan pad dionica
lifestyle
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Najpopularnija imena za djevojčice i dječake u 2025. godini
Stigli podaci
Jeste li iznenađeni? Ovo su najpopularnija imena za dječake i djevojčice u 2025. godini
Stiže Dabrov mjesec u znaku bika
Trebate je čuti
Studeni nam donosi jedan od najintenzivnijih nebeskih trenutaka, njegova je poruka moćna
sve
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
NA NOVOJ TV I GOL.HR-U!
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Pašteta od tartufa
Jednostavno

Pašteta od gljiva s mirisom tartufa: Bogatstvo jeseni na kriški kruha

Ovaj recept kombinira zemljani miris gljiva, punoću vrganja i maslaca i stvara raskošan namaz. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Bar&Ton - 12 Hrana i piće
    Konceptualni meni

    Bar&Ton: Novi restoran i bar Marina Medaka koji bi mogao postati omiljeno mjesto za izlaske u Novom Zagrebu

  • Rougemarin Park - 1 Aktualno
    Ponešto za svakoga

    Što jesti i piti u omiljenom zagrebačkom parku: Rougemarin je otvorio sezonu zabave u hladovini

  • Pašteta od tartufa Hrana i piće
    Jednostavno

    Pašteta od gljiva s mirisom tartufa: Bogatstvo jeseni na kriški kruha

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close