Pečena purica zvijezda je blagdanskog stola. Ako niste ljubitelj višesatne termičke obrade, a ni presušenog purećeg mesa pečenog u komadu, ova rolada je sjajna alternativa.
Upotrijebite otkoštena pureća prsa s kožom težine oko dva do tri kilograma – zamolite mesara da ukloni prsnu kost, rebra i kralježnicu te da meso razreže kako bi vam olakšao posao punjenja i pečenja.
Okus jela poboljšat će začinska mješavina za perad. Ako je ne možete kupiti u svojoj trgovini, napravite je sami po ovome receptu..
Rolada od purećih prsa - sastojci:
- 2-3 kg otkoštenih purećih prsa
- 200 g suhog kruha
- 120 ml pilećeg temeljca
- 100 g slanine
- 60 g omekšanog maslaca
- 60 ml bijelog vina
- 3-4 češnja češnjaka
- 2 stapke celera
- 1 luk
- 1 jabuka
- 1 limun
- 1 žlica začinske mješavine za perad
- 1 žlica sitno nasjeckane kadulje
- sol i papar po želji
- svježi peršin
Rolada od purećih prsa - priprema:
- U manjoj zdjelici pomiješajte omekšani maslac, nasjeckani češnjak, kadulju, začinsku mješavinu za perad i jednu čajnu žličicu naribane limunove korice. Mješajte dok se sastojci ne povežu.
- Slaninu narežite na manje kocke i prepirjajte na zagrijanoj tavi dok ne postane zlatna i hrskava – za to će vam biti potrebno oko 10 minuta.
- Na preostaloj masnoći u tavi prepirjajte nasjeckani luk i celer. Posolite povrće i popaprite ga po želji te pirjajte oko tri do četiri minute. Potom dodajte jabuku narezanu na manje kocke. Podlijte sve zajedno bijelim vinom i s jednom čajnom žličicom limunova soka. Kuhajte još dvije do tri minute sve zajedno i na kraju dodajte nešto nasjeckanog peršina.
- U velikoj zdjeli pomiješajte kocke suhog kruha, prepržene kockice slanine i pirjano povrće. Preko svega prelijte topli temeljac i miješajte dok kruh ne upije tekućinu, a smjesa se ne poveže.
- Puretinu dobro posušite papirnatim ručnicima. Ako je meso predebelo, prekrijte ga prozirnom folijom i lagano istucite batom za meso dok ne dosegne ujednačenu debljinu od od oko 1,5 centimetara.
- Unutrašnjost purećih prsa premažite s pola smjese na bazi maslaca i začinskog bilja. Posolite i popaprite po želji. Potom ravnomjerno dodajte nadjev – s tim da ostavite oko jedan centimetar ruba. Čvrsto zarolajte meso i povežite koncem.
- Roladu premažite s preostalim maslacem. Posolite i popaprite te stavite na lim za pečenje. Pecite roladu u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva dok purica ne dobije lijepu zlatnosmeđu koricu, a unutarnja temperatura ne dosegne 71 Celzijev stupanj što možete provjeriti kuhinjskim termometrom. Ovisno o težini purećih prsa, za to će vam biti potrebno između 60 i 90 minuta.
- Kada je meso pečeno, izvadite ga iz pećnice, pekrijte aluminijskom folijom i pustite da se odmori barem 10-ak minuta da se stabiliziraju sokovi u purećim prsima. Potom je narežite i poslužite s umakom po želji. Dobar tek!
5 vrsta hrane koju ne bismo trebali kupovati u supermarketima

