Poultry seasoning ili u prijevodu s engleskog začin za perad je mješavina sastojaka koja potječe iz Sjedinjenih Američkih Država. Kao što joj ime sugerira, namijenjena je za začinjavanje piletine, puretine, pačetine i sličnih vrsta mesa.

U ovoj mješavini nalaze se začini koji je moguće pronaći i u hrvatskim trgovinama poput bijelog papra, muškatnog oraščića i sušenog bilja poput timijana, kadulje, ružmarina i mažurana. Neki dodaju i limunovu koricu, sjemenke celera te nešto mljevenog đumbira.

Kažu da ova začinska mješavina naglašava okus mesa peradi, a u SAD-u se često koristi za začinjavanje purice za Dan zahvalnosti i Božić. Čak i kada se njime začini neko drugo jelo poput umaka, variva, juha i složenaca ima "okus" po pečenoj purici.

U trendu Ombla - 3 Prekrasna! Znate li koja je rijeka najkraća u Hrvatskoj? Toliko je malena da u nogometno igralište stane - triput Focaccia Focaccia Najbolji, najbrži i najjednostavniji: Recept za neodoljivu talijansku pogaču Ribarska kuća Mladen - 9 Otok Radelj 20 minuta od stvarnog svijeta: Ribarska kuća na "pustom" otočiću kod Murtera za odmor života

Začinska mješavina za perad Začinska mješavina za perad (Foto: Shutterstock)

I vi je možete isprobati. U nastavku teksta donosimo vam recept za osnovnu verziju začina za perad. Najbolje rezultate ćete dobiti ako sve sastojke usitnite u mužaru ili električnom mlincu.

Začin za perad - sastojci:

  • 2 čajne žličice sušenog timijana
  • 1 žlica sušene kadulje
  • 1 čajna žličica sušenog mažurana
  • ½ čajne žličice usitnjenog ružmarina
  • ¼ čajne žličice bijelog papra
  • 1/8 čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića

Začin za perad - priprema.

  1. Pomiješajte sve sastoje i sameljite ih u mlincu ili mužaru u fini prah. Stavite začinsku mješavinu u čistu staklenku s poklopcem i pohranite na suhom i tamnom mjestu. Dobar tek!

Kako upotrebljavati začin za perad?

Nešto začina za perad pomiješajte s omekšanim maslacem, pa ovom kombinacijom namažite komade piletine ili puretine prije nego što ih stavite na termičku obradu.

Jednu do dvije čajne žličice začinske mješavine za perad možete dodati i pečenom povrću, kuhanim jelima poput juha, variva i gulaša, različitim umacima i složencima.

Dosadila su vam suha i bezukusna pileća prsa? Imamo pet recepata koji garantiraju sočno meso Pileća prsa u sočnom umaku Domaća pileća pašteta Pileća prsa +1 Pileća prsa u umaku od rajčica