Poultry seasoning ili u prijevodu s engleskog začin za perad je mješavina sastojaka koja potječe iz Sjedinjenih Američkih Država. Kao što joj ime sugerira, namijenjena je za začinjavanje piletine, puretine, pačetine i sličnih vrsta mesa.
U ovoj mješavini nalaze se začini koji je moguće pronaći i u hrvatskim trgovinama poput bijelog papra, muškatnog oraščića i sušenog bilja poput timijana, kadulje, ružmarina i mažurana. Neki dodaju i limunovu koricu, sjemenke celera te nešto mljevenog đumbira.
Kažu da ova začinska mješavina naglašava okus mesa peradi, a u SAD-u se često koristi za začinjavanje purice za Dan zahvalnosti i Božić. Čak i kada se njime začini neko drugo jelo poput umaka, variva, juha i složenaca ima "okus" po pečenoj purici.
I vi je možete isprobati. U nastavku teksta donosimo vam recept za osnovnu verziju začina za perad. Najbolje rezultate ćete dobiti ako sve sastojke usitnite u mužaru ili električnom mlincu.
Začin za perad - sastojci:
- 2 čajne žličice sušenog timijana
- 1 žlica sušene kadulje
- 1 čajna žličica sušenog mažurana
- ½ čajne žličice usitnjenog ružmarina
- ¼ čajne žličice bijelog papra
- 1/8 čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
Začin za perad - priprema.
- Pomiješajte sve sastoje i sameljite ih u mlincu ili mužaru u fini prah. Stavite začinsku mješavinu u čistu staklenku s poklopcem i pohranite na suhom i tamnom mjestu. Dobar tek!
Kako upotrebljavati začin za perad?
Nešto začina za perad pomiješajte s omekšanim maslacem, pa ovom kombinacijom namažite komade piletine ili puretine prije nego što ih stavite na termičku obradu.
Jednu do dvije čajne žličice začinske mješavine za perad možete dodati i pečenom povrću, kuhanim jelima poput juha, variva i gulaša, različitim umacima i složencima.
Dosadila su vam suha i bezukusna pileća prsa? Imamo pet recepata koji garantiraju sočno meso