Topao temeljac tajna je kremastog rižota. Zagrijani temeljac postupno sljubljujte s rižom u tavi uz često miješanje – nemojte ga cijelog istresti u tavu – i dobit ćete savršene rezultate nakon 20-ak minuta. Riža će biti kremasta, ali ne i prekuhana.
Dakako, iznimno je važno za rižoto upotrijebiti rižu kratkog zrna, kao što je arborio, jer sadrži više škroba, pa tijekom kuhanja postaje kremasta i ljepljiva – baš onakva kakva treba biti.
Danas vam donosimo recept za rižoto s porilukom i kozicama – sjajna je to ideja za ručak ili večeru. Najbolje od svega? Možete ga napraviti za manje od pola sata.
Rižoto s kozicama i porilukom - sastojci:
- 1,2 l povrtnog ili mesnog temeljca
- 300 g riže za rižoto
- 200 g kozica
- 125 ml bijelog vina
- 50 g naribanog parmezana
- 30 g maslaca
- 2-3 poriluka
- 2-3 češnja češnjaka
- biljno ulje po želji
- sol i papar po želji
Rižoto s kozicama i porilukom - priprema:
- Poriluk detaljno operite i nasjeckajte na trakice. Pirjajte ga na zagrijanom ulju oko pet minuta, dok ne povene. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte ga oko jedne minute. Posolite i poparite.
- Potom dodajte rižu i kratko je prepržite. Podlijte rižu bijelim vinom i nastavite kuhati nekoliko minuta, dok alkohol ne ispari.
- Postupno počnite dodavati zagrijani temeljac uz često miješanje, malo-pomalo, dok riža ne popije svu tekućinu i termički se ne obradi do kraja. Za to će vam biti potrebno između 16 i 20 minuta.
- Pred kraj kuhanja u rižoto dodajte očišćene kozice – da bi se termički obradile do kraja, bit će im potrebno svega nekoliko minuta.
- Na kraju kuhanja u rižoto dodajte maslac i naribani parmezan. Dobro promiješajte i servirajte toplo sa salatom po želji. Dobar tek!
Rižoto na steroidima: Recept za specijalitet s junetinom po kojem se dječaci razlikuju od muškaraca