Topao temeljac tajna je kremastog rižota. Zagrijani temeljac postupno sljubljujte s rižom u tavi uz često miješanje – nemojte ga cijelog istresti u tavu – i dobit ćete savršene rezultate nakon 20-ak minuta. Riža će biti kremasta, ali ne i prekuhana.

Dakako, iznimno je važno za rižoto upotrijebiti rižu kratkog zrna, kao što je arborio, jer sadrži više škroba, pa tijekom kuhanja postaje kremasta i ljepljiva – baš onakva kakva treba biti.

Danas vam donosimo recept za rižoto s porilukom i kozicama – sjajna je to ideja za ručak ili večeru. Najbolje od svega? Možete ga napraviti za manje od pola sata.

Rižoto s kozicama i porilukom - sastojci:

  • 1,2 l povrtnog ili mesnog temeljca
  • 300 g riže za rižoto
  • 200 g kozica
  • 125 ml bijelog vina
  • 50 g naribanog parmezana
  • 30 g maslaca
  • 2-3 poriluka
  • 2-3 češnja češnjaka
  • biljno ulje po želji
  • sol i papar po želji

Rižoto s kozicama i porilukom - priprema:

  1. Poriluk detaljno operite i nasjeckajte na trakice. Pirjajte ga na zagrijanom ulju oko pet minuta, dok ne povene. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte ga oko jedne minute. Posolite i poparite.
  2. Potom dodajte rižu i kratko je prepržite. Podlijte rižu bijelim vinom i nastavite kuhati nekoliko minuta, dok alkohol ne ispari.
  3. Postupno počnite dodavati zagrijani temeljac uz često miješanje, malo-pomalo, dok riža ne popije svu tekućinu i termički se ne obradi do kraja. Za to će vam biti potrebno između 16 i 20 minuta.
  4. Pred kraj kuhanja u rižoto dodajte očišćene kozice – da bi se termički obradile do kraja, bit će im potrebno svega nekoliko minuta.
  5. Na kraju kuhanja u rižoto dodajte maslac i naribani parmezan. Dobro promiješajte i servirajte toplo sa salatom po želji. Dobar tek!

Rižoto na steroidima: Recept za specijalitet s junetinom po kojem se dječaci razlikuju od muškaraca Plov - 4 Plov - 3 Plov - 1 +0 Plov - 2