• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Radikalni restoran u kojem se goste potiče da daruju krv, a ulaznice za večeru planu čim se puste u prodaju

“Radi se o mijenjanju svijeta kroz gastronomiju", rekao je mladi chef restorana Alchemist u Kopenhagenu za renomirani BBC...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 22.01.2023 20:17 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Je li Alchemist u Kopenhagenu najkreativniji restoran na svijetu, pita se renomirani magazin BBC u priči o mladom chefu Rasmusu Munku i njegovom timu koji stvara jela s Michelinovom zvjezdicom, pokušavajući potaknuti goste da razmišljaju o planetu, životinjama, biljkama i ljudima.

U trendu Klara Vrijedi probati Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane Varivo od crveme leće i cvjetače Recept na žlicu Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta Novi kviz općeg znanja - 12 15 nasumičnih pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

Kroz gurmansko/umjetničko/filozofski narativ, chef Munk, koji je tek na početku tridesetih, potiče goste da budu empatični, osviješteni i (pro)aktivniji. Od trenutka kada se otvore teška brončana vrata sa simbolima nordijskog folklora, koja kao da vode u neki drugi svijet iz sive, postindustrijske ulice goste čeka iskustvo koje je teško opisati. Neki bi taj osjećaj opisali kao pad u rupu Alise iz zemlje čudesa. Iskustvo za sva osjetila u Alchemistu traje tri do pet sati, a da biste istinski uživali potrebna vam je znatiželja, usredotočenost na trenutak i otvorenost prema novim iskustvima.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ΛLCHEMIST (@restaurantalchemist)

 Restoran se nalazi u skladištu koje je Det Kongelige Teate (dansko kraljevsko kazalište) sagradilo kao spremište za svoje kulise i rekvizite. Gosti ulaze u grupama i tijekom večere prolaze kroz pet različitih prostora restorana. Svaka prostorija nudi jedinstveno osjetilno iskustvo, uključujući i vizualizacije koje se prikazuju na stropu kupole dok gosti jedu, kako bi se dala dodatna vrijednost hrani i cijela priča nadopunila slikama i zvukovima.

U luksuznom salonu, gdje se poslužuju prvi zalogaji pogled kroz prozor u mješavinu kuhinje i laboratorija otkriva gomilu staklenki s neobičnim sastojcima na zidu. Nakon toga gurmanska predstava se premješta u kupolasti prostor gdje na stropu možete pratiti ples plastičnih vrećica koje se kreću poput meduza u oceanu.

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ΛLCHEMIST (@restaurantalchemist)

 

Ondje možete kušati začinsko bilje složeno u profil danskog bajkopisca Hansa Christiana Andersena koje gubi formu kad se polije juhom. Čudesnu gruda snijega koja, kad je zagrizete, ima okus zrele rajčice. Silikonsku žličica u obliku jezika koju morate polizati da biste otkrili njen okus ogrozda i bučinih sjemenki. Sirovog morskog ježa s Farskih otoka pomiješanog s foie grasom svilenkaste teksture. Dok se poslužuje piće koje sadrži bioluminiscenciju ekstrahiranu iz meduza, svjetla su prigušena, kako bi sjaj došao do izražaja.

Takvo, „alkemijsko“ iskustvo košta 620 eura, a ulaznice, koje se puštaju u prodaju tri mjeseca unaprijed, rasprodaju se za nekoliko trenutaka. Motivacija Rasmusa Munka je promjena – chef želi promijeniti način na koji razmišljamo o hrani, a pritom mu ne škodi to što je Alchemist na listi 50 najboljih restorana na svijetu niti činjenica da broji dvije zvjezdice.

“Radi se o mijenjanju svijeta kroz gastronomiju i korištenje gastronomije kao platforme”, rekao je chef za BBC i dodao kako želi da posao koji radi sa svojim timom više utječe na ljude.

Na meniju Alchemista jedno od jela je Glad - tanka srebrna rebarca obložena su zečjim mesom. Pileća noga „zarobljena“ u kavezu gostima pokazuje u kakvom prostoru žive kokoši prije nego što završe u trgovini, a tijekom jela kupolasti strop ispunjava video s kojeg dopire zvuk zveckanja metalnih kaveza. Poslužuje se i sladoled u obliku kapljice krvi s QR kodom koji osvješćuje potrebu za doniranjem krvi i vodi na stranicu na kojoj se možete prijaviti, što nije samo predstava.

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ΛLCHEMIST (@restaurantalchemist)

„Ne fokusiramo se samo na hranu. Puno razmišljamo o prezentaciji, tanjurima (ako hrana dolazi na tanjuru), 3D projekcijama i tako dalje. Imamo desert kojim naglašavamo važnost darivanje krvi. Sladoled je na bazi organske svinjske krvi koja zamjenjuje žumanjke. Oblikovan je poput kapi krvi, a poslužuje se na tanjuru koji je inspiriran pločicama kakve inače nalazite na zidovima bolnica. U kutu ploče nalazi se QR kod koji vodi direktno na web stranicu na kojoj se možete prijaviti kao darivatelj krvi. Naši animatori su napravili 3D rendere krvi koja pumpa unutrašnjost tijela koji se prikazuju u kupoli, dok gosti jedu“, rekao je chef Munk za So Good magazin.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ΛLCHEMIST (@restaurantalchemist)

U Alchemistu hrana progovara o održivosti i bioraznolikosti: farski morski jež je invazivna vrsta koja uništava morsku vegetaciju pa poslužen na tanjuru predstavlja priču o zaštiti okoliša. Jelo od leptira referira se na činjenicu da kukci obiluju proteinima i imaju ogroman potencijal u gastronomiji.

Još 2015., dok je Alchemist bio na drugoj lokaciji u Kopenhagenu, chef Rasmus Munk se etablirao kao kuhar koji razmišlja izvan okvira. Jedno od jela koja je tada posluživao bila je jestiva pepeljara inspirirana rakom pluća. Umjesto da slijedi ustaljeni nordijski kulinarski obrazac, Munk je svojim tanjurima spojio umjetnost, znanost i društvo pristupom koji naziva "holistička kuhinja", obuhvaćajući sve segmente: od toga kako se odnosi prema svom osoblju i dobavljačima do toga kako dizajnira restoran.

To znači da njegovo osoblje radi četiri dana u tjednu i ima slobodne vikende, što u fine dining restoranima nije slučaj. Rasmusovo kreativno razmišljanje privuklo je pozornost financijera Larsa Seiera Christensena, što mu je omogućilo da otvori restoran u prostorima kazališta 2019. godine. Sedam mjeseci kasnije nagrađen je s dvije Michelinove zvjezdice – i sve to prije tridesetog rođendana!

  • #gdje sjesti
  • #ne okolišaj
  • #danska
  • #kopenhagen
  • #Alchemist
  • #Rasmus Munk
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Još, molim: Brze pileće okruglice nadahnute okusima Italije
Za pola sata
Još, molim: Brze pileće okruglice nadahnute okusima Italije
Nije ispaljen niti jedan metak: Noć kada je pao Berlinski zid
Na današnji dan
Nije ispaljen niti jedan metak: Noć kada je pao Berlinski zid
Okus mora, okus soli: najljepše šetnice uz more
Lijepo, lijepo, neopisivo
Okus mora, okus soli: Pratite prognozu i uživajte u nekim od najljepših šetnica uz Jadran
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi na popisu
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Otkriven nakon 2000 godina: Tajni prolaz za elitu koji je vodio do gladijatorske arene
Skriveni Kolosej
Otkriven nakon 2000 godina: Tajni prolaz za elitu koji je vodio do gladijatorske arene
Topli sendvič sa špekom, sirom i jabukom recept
Jeste li ga probali?
Topli sendvič idealan za jesen s jednim slatko-kiselim sastojkom koji bi vas mogao ugodno iznenaditi
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta
15 najsigurnijih zemalja za putovanje u 2026. godini
Laganini na put
15 najsigurnijih zemalja za putovanje u 2026. godini

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Policija najavila veliku akciju za vikend
Dani Martinja
Policija izlazi na ulice u velikom broju: "Testirat će se svi"
Kripto prevarant i supruga ubijeni u Emiratima
Namamili ih na sastanak
Ubijeni milijunaš i supruga: Raskomadane ih pronašli u kontejnerima
Djeca nakon ručka hitno prevezena u bolnicu: Otkriven uzrok, pokrenuta hitna istraga
U Budimpešti
Masovno trovanje u susjedstvu: Deseci djece hitno prevezeni u bolnici, pokrenuta istraga
show
Gordan Grlić Radman u šetnju zagrebačkom špicom poveo suprugu Marijanu
evo kako izgleda!
Ministar Grlić Radman pod ruku je u šetnji špicom vodio suprugu, o kojoj je poznato samo jedno
Maja Šuput objavila nove romantične prizore sa Šimom Elezom
prozori kao iz filma
Maja Šuput pokazala kako izgleda romantična večera s njezinim Šimom
Severina na koncertu u Areni Zagreb s 53 godine napravila tri zvijezde
legenda od žene!
Ona ima 53 godine?! Sevka na bini u Areni napravila tri zvijezde, ovo morate vidjeti
zdravlje
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
Po preporuci nutricionistice
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
zabava
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
Pokažite što znate!
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
tech
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Komet 3I/Atlas
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Veliki ritualni kompleks
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Novo otkriće moglo bi radikalno utjecati na naše razumijevanje ljudske evolucije
Tehnologija kao oblik prilagodbe
Novo otkriće moglo bi radikalno utjecati na naše razumijevanje ljudske evolucije
sport
Agent otkrio: Kirilo Savčenko potpisao ugovor s Hajdukom
Agent otkrio
Hajduk zaključio transfer nakon velike pobjede: Na Poljud stiže mladi reprezentativac
Ružna scena s Poljuda: Arnel Jakupović krenuo u okršaj s navijačima, suigrači ga spriječili
Tenzije kod fenjeraša
Ružna scena s Poljuda: Igrač Osijeka krenuo u okršaj s navijačima, suigrači spriječili sukob
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
nada tinja i dalje
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
tv
MasterChef: Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
BORBA!
Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
MasterChef: Antonio Detić napustio MasterChef! "Tako se radi, tako guraj i nema ti granica!"
SVAKA ČAST!
Antonio Detić napustio MasterChef! "Tako se radi, tako guraj i nema ti granica!"
MasterChef: ANKETA: Četiri dodatne komponente - završavanje jela ili serviranje? Je li Stjepan u pravu?
RAZOČARALI!
ANKETA: Četiri dodatne komponente - završavanje jela ili serviranje? Je li Stjepan u pravu?
putovanja
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi na popisu
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
novac
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
CRAFT NAPITAK
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
davna želja
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
lifestyle
Odabrali ste najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
uvijek besprijekorna
Gotovo 10 tisuća čitateljica odabralo najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
Zašto birati eriku prije vrijeska?
zanimljivo i korisno
“Načinjena je nepravda prema prirodi“: Evo zašto bismo uvijek trebali birati erike, a ne ovakav vrijesak
Salonke Jimmy Choo iz bridal kolekcije
BLJEŠTAVE LJEPOTICE
Savršenstvo! Jesu li ovo najljepše štikle za mladenke koje ste dosad vidjeli?
sve
Agent otkrio: Kirilo Savčenko potpisao ugovor s Hajdukom
Agent otkrio
Hajduk zaključio transfer nakon velike pobjede: Na Poljud stiže mladi reprezentativac
Ružna scena s Poljuda: Arnel Jakupović krenuo u okršaj s navijačima, suigrači ga spriječili
Tenzije kod fenjeraša
Ružna scena s Poljuda: Igrač Osijeka krenuo u okršaj s navijačima, suigrači spriječili sukob
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Klara
Vrijedi probati

Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

Radi Klare vrijedi prijeći Savu i pronaći put do neodoljnivih napoletana napuhnutih rubova i pomno biranim sastojcima... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Hrana i piće
    Kriza ugostiteljstva

    Vlasnik (do nedavno) najboljeg restorana na svijetu zbog koronavirusa otvara "restoran za raju"

  • Park Superkilen u Kopenhagenu - 4 Putovanja
    Superkilen

    Dnevni boravak za cijeli kvart: Najkreativniji javni park u Europi nastao prema željama stanara

  • Klara Hrana i piće
    Vrijedi probati

    Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close