• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Radikalni restoran u kojem se goste potiče da daruju krv, a ulaznice za večeru planu čim se puste u prodaju

“Radi se o mijenjanju svijeta kroz gastronomiju", rekao je mladi chef restorana Alchemist u Kopenhagenu za renomirani BBC...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 22.01.2023 20:17 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Je li Alchemist u Kopenhagenu najkreativniji restoran na svijetu, pita se renomirani magazin BBC u priči o mladom chefu Rasmusu Munku i njegovom timu koji stvara jela s Michelinovom zvjezdicom, pokušavajući potaknuti goste da razmišljaju o planetu, životinjama, biljkama i ljudima.

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Park Papuk - 5 Ogromna zabava! Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?

Kroz gurmansko/umjetničko/filozofski narativ, chef Munk, koji je tek na početku tridesetih, potiče goste da budu empatični, osviješteni i (pro)aktivniji. Od trenutka kada se otvore teška brončana vrata sa simbolima nordijskog folklora, koja kao da vode u neki drugi svijet iz sive, postindustrijske ulice goste čeka iskustvo koje je teško opisati. Neki bi taj osjećaj opisali kao pad u rupu Alise iz zemlje čudesa. Iskustvo za sva osjetila u Alchemistu traje tri do pet sati, a da biste istinski uživali potrebna vam je znatiželja, usredotočenost na trenutak i otvorenost prema novim iskustvima.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ΛLCHEMIST (@restaurantalchemist)

 Restoran se nalazi u skladištu koje je Det Kongelige Teate (dansko kraljevsko kazalište) sagradilo kao spremište za svoje kulise i rekvizite. Gosti ulaze u grupama i tijekom večere prolaze kroz pet različitih prostora restorana. Svaka prostorija nudi jedinstveno osjetilno iskustvo, uključujući i vizualizacije koje se prikazuju na stropu kupole dok gosti jedu, kako bi se dala dodatna vrijednost hrani i cijela priča nadopunila slikama i zvukovima.

U luksuznom salonu, gdje se poslužuju prvi zalogaji pogled kroz prozor u mješavinu kuhinje i laboratorija otkriva gomilu staklenki s neobičnim sastojcima na zidu. Nakon toga gurmanska predstava se premješta u kupolasti prostor gdje na stropu možete pratiti ples plastičnih vrećica koje se kreću poput meduza u oceanu.

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ΛLCHEMIST (@restaurantalchemist)

 

Ondje možete kušati začinsko bilje složeno u profil danskog bajkopisca Hansa Christiana Andersena koje gubi formu kad se polije juhom. Čudesnu gruda snijega koja, kad je zagrizete, ima okus zrele rajčice. Silikonsku žličica u obliku jezika koju morate polizati da biste otkrili njen okus ogrozda i bučinih sjemenki. Sirovog morskog ježa s Farskih otoka pomiješanog s foie grasom svilenkaste teksture. Dok se poslužuje piće koje sadrži bioluminiscenciju ekstrahiranu iz meduza, svjetla su prigušena, kako bi sjaj došao do izražaja.

Takvo, „alkemijsko“ iskustvo košta 620 eura, a ulaznice, koje se puštaju u prodaju tri mjeseca unaprijed, rasprodaju se za nekoliko trenutaka. Motivacija Rasmusa Munka je promjena – chef želi promijeniti način na koji razmišljamo o hrani, a pritom mu ne škodi to što je Alchemist na listi 50 najboljih restorana na svijetu niti činjenica da broji dvije zvjezdice.

“Radi se o mijenjanju svijeta kroz gastronomiju i korištenje gastronomije kao platforme”, rekao je chef za BBC i dodao kako želi da posao koji radi sa svojim timom više utječe na ljude.

Na meniju Alchemista jedno od jela je Glad - tanka srebrna rebarca obložena su zečjim mesom. Pileća noga „zarobljena“ u kavezu gostima pokazuje u kakvom prostoru žive kokoši prije nego što završe u trgovini, a tijekom jela kupolasti strop ispunjava video s kojeg dopire zvuk zveckanja metalnih kaveza. Poslužuje se i sladoled u obliku kapljice krvi s QR kodom koji osvješćuje potrebu za doniranjem krvi i vodi na stranicu na kojoj se možete prijaviti, što nije samo predstava.

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ΛLCHEMIST (@restaurantalchemist)

„Ne fokusiramo se samo na hranu. Puno razmišljamo o prezentaciji, tanjurima (ako hrana dolazi na tanjuru), 3D projekcijama i tako dalje. Imamo desert kojim naglašavamo važnost darivanje krvi. Sladoled je na bazi organske svinjske krvi koja zamjenjuje žumanjke. Oblikovan je poput kapi krvi, a poslužuje se na tanjuru koji je inspiriran pločicama kakve inače nalazite na zidovima bolnica. U kutu ploče nalazi se QR kod koji vodi direktno na web stranicu na kojoj se možete prijaviti kao darivatelj krvi. Naši animatori su napravili 3D rendere krvi koja pumpa unutrašnjost tijela koji se prikazuju u kupoli, dok gosti jedu“, rekao je chef Munk za So Good magazin.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ΛLCHEMIST (@restaurantalchemist)

U Alchemistu hrana progovara o održivosti i bioraznolikosti: farski morski jež je invazivna vrsta koja uništava morsku vegetaciju pa poslužen na tanjuru predstavlja priču o zaštiti okoliša. Jelo od leptira referira se na činjenicu da kukci obiluju proteinima i imaju ogroman potencijal u gastronomiji.

Još 2015., dok je Alchemist bio na drugoj lokaciji u Kopenhagenu, chef Rasmus Munk se etablirao kao kuhar koji razmišlja izvan okvira. Jedno od jela koja je tada posluživao bila je jestiva pepeljara inspirirana rakom pluća. Umjesto da slijedi ustaljeni nordijski kulinarski obrazac, Munk je svojim tanjurima spojio umjetnost, znanost i društvo pristupom koji naziva "holistička kuhinja", obuhvaćajući sve segmente: od toga kako se odnosi prema svom osoblju i dobavljačima do toga kako dizajnira restoran.

To znači da njegovo osoblje radi četiri dana u tjednu i ima slobodne vikende, što u fine dining restoranima nije slučaj. Rasmusovo kreativno razmišljanje privuklo je pozornost financijera Larsa Seiera Christensena, što mu je omogućilo da otvori restoran u prostorima kazališta 2019. godine. Sedam mjeseci kasnije nagrađen je s dvije Michelinove zvjezdice – i sve to prije tridesetog rođendana!

  • #gdje sjesti
  • #ne okolišaj
  • #danska
  • #kopenhagen
  • #Alchemist
  • #Rasmus Munk
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Akustični fenomen u Tulsi centar svemira
Ludbreg je centar svijeta
Da prođete pored ovog mjesta, ne biste ni znali da ste u centru svemira
Kolač od breskve i ricotte recept
Tako je sočan!
Najslasniji način da se pozdravite s ljetom: Recept za kolač s breskvama i sirom
Klet Kozjak u Zagorju: Savršeno odredište za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Idila!
Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Hotel Stanley u Coloradu, Isijavanje, Stephen King
250 eura na noć
Je li ovo samo dobar marketinški trik ili? Hotel u koji turisti dolaze kako bi "vidjeli" duhove
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Pokrovitelj Mastercard
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Snežana Radojičić u Putničkoj klasi: Oko svijeta na dva kotača
Ciklonomad
Obišla je svijet na dva kotača: Snežana Radojičić otkriva kako je godinama živjeti "na cesti"
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Bez kompliciranja
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jednostavan recept
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Dva dana nakon je umrla
tuga u susjedstvu
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Umrla je dva dana poslije
U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji
zločinačko udruženje
Velika akcija USKOK-a: Uhićenja na području jedne županije
Drama na nebu: Avion kružio sat vremena iznad aerodroma, pozvana policija, šokirani kapetan: Ovo još nisam doživio
Kaos
Drama na nebu! Avion kružio sat vremena iznad aerodroma, pozvana policija, šokirani kapetan: "Ovo još nisam doživio"
show
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
Mateo Kovačić i sinčić Ivan bili glavni modeli na ulicama New Yorka
''bože, pa divni su''
''Kakav otac, takav sin'': Izabel Kovačić podijelila zajedničke trenutke Matea i njihova provorođenca
Kralj Charles prvi je britanski monarh na rimokatoličkom sprovodu u 400 godina
''Ovo je velik korak...''
Povijesni trenutak na tužnom ispraćaju! Kralj Charles prekršio stoljetnu tradiciju
zdravlje
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Važna informacija
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Ne morate ga se odreći!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Otkrijte kako 14 dana mijenja vaš imunološki sustav
POKROVITELJ DONAT
Otkrijte kako 14 dana mijenja vaš imunološki sustav
zabava
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društven mreže
Zanimljivo
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društvene mreže
Bacanje buketa u Hercegovini odlučila odraditi u svoju korist!
Impresivno!
Bacanje buketa u Hercegovini odlučila odraditi u svoju korist!
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
Svaka čast
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
tech
Fascinantna sposobnost 17-godišnjakinje oduševila znanstvenike: Takvih je ljudi tek stotinjak na svijetu
Neki bi joj zavidjeli
U strahu da ne ispadne čudna samo je obitelji priznala što može. Znanstvenici oduševljeni: "Takvih ima samo 100"
Situacija nikad nije bila gora: Profesori tvrde kako su domaće zadaće izgubile svaki smisao
Što napraviti?!
Situacija nikad nije bila gora: Profesori tvrde kako su domaće zadaće izgubile svaki smisao
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
sport
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
neugodno
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
Netko se zaigrao: Službena stranica SHNL-a objavila da će derbi na Poljudu ovako završiti
neobičan gaf
Netko se zaigrao: Službena stranica SHNL-a objavila da će derbi na Poljudu ovako završiti
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
TJEDAN NAKON POBJEDE
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
tv
MasterChef: Kandidatkinja žiriju zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
ZANIMLJIVO!
Kandidatkinja žiriju MasterChefa zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
U dobru i zlu: Svi dokazi govore protiv njega, ali hoće li sve priznati?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Svi dokazi govore protiv njega, ali hoće li sve priznati?
Skrivena sudbina: Želja mu je što duže živjeti, ali je li ovo pravi način?
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Želja mu je što duže živjeti, ali je li ovo pravi način?
putovanja
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Pokrovitelj Mastercard
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
novac
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Samo za imućne
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Jedna stvar koštala je Europu ovo ljeto najmanje 43 milijarde eura, Hrvatska u dobroj poziciji
Bit će još gore!
Jedna stvar koštala je Europu ovo ljeto najmanje 43 milijarde eura, Hrvatska u dobroj poziciji
lifestyle
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Dobre i loše strane Mjeseca u Lavu
Snažna energija
Stigao je Mjesec u Lavu: Kome donosi najviše sreće, a kome najviše brige?
sve
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
neugodno
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Klet Kozjak - 12
Idila!

Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni

Jelovnik Kleti Kozjak tipično je lokalan. Tradicionalni zagorski specijaliteti ovdje se spravljaju od svježih namirnica iz vlastite proizvodnje, a uz vlastito vino, ponudu obogaćuju i domaći prirodni sokovi. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Klet Kozjak - 12 Putovanja
    Idila!

    Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni

  • Park Superkilen u Kopenhagenu - 4 Putovanja
    Superkilen

    Dnevni boravak za cijeli kvart: Najkreativniji javni park u Europi nastao prema željama stanara

  • Li Jing Wan - 12 Hrana i piće
    Uz predivne Rastoke

    Restoran zbog kojeg se isplati skrenuti s autoceste: Izvorna kineska kuhinja u kraju u kojem se uglavnom vrte janci i peku ćevapi

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close