• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Radikalni restoran u kojem se goste potiče da daruju krv, a ulaznice za večeru planu čim se puste u prodaju

“Radi se o mijenjanju svijeta kroz gastronomiju", rekao je mladi chef restorana Alchemist u Kopenhagenu za renomirani BBC...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 22.01.2023 20:17 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Je li Alchemist u Kopenhagenu najkreativniji restoran na svijetu, pita se renomirani magazin BBC u priči o mladom chefu Rasmusu Munku i njegovom timu koji stvara jela s Michelinovom zvjezdicom, pokušavajući potaknuti goste da razmišljaju o planetu, životinjama, biljkama i ljudima.

U trendu Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama... Pečena purica S hrskavom kožicom Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa Zgornje Jezersko neotkriveni je biser Slovenije Za vikend-izlet Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili

Kroz gurmansko/umjetničko/filozofski narativ, chef Munk, koji je tek na početku tridesetih, potiče goste da budu empatični, osviješteni i (pro)aktivniji. Od trenutka kada se otvore teška brončana vrata sa simbolima nordijskog folklora, koja kao da vode u neki drugi svijet iz sive, postindustrijske ulice goste čeka iskustvo koje je teško opisati. Neki bi taj osjećaj opisali kao pad u rupu Alise iz zemlje čudesa. Iskustvo za sva osjetila u Alchemistu traje tri do pet sati, a da biste istinski uživali potrebna vam je znatiželja, usredotočenost na trenutak i otvorenost prema novim iskustvima.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ΛLCHEMIST (@restaurantalchemist)

 Restoran se nalazi u skladištu koje je Det Kongelige Teate (dansko kraljevsko kazalište) sagradilo kao spremište za svoje kulise i rekvizite. Gosti ulaze u grupama i tijekom večere prolaze kroz pet različitih prostora restorana. Svaka prostorija nudi jedinstveno osjetilno iskustvo, uključujući i vizualizacije koje se prikazuju na stropu kupole dok gosti jedu, kako bi se dala dodatna vrijednost hrani i cijela priča nadopunila slikama i zvukovima.

U luksuznom salonu, gdje se poslužuju prvi zalogaji pogled kroz prozor u mješavinu kuhinje i laboratorija otkriva gomilu staklenki s neobičnim sastojcima na zidu. Nakon toga gurmanska predstava se premješta u kupolasti prostor gdje na stropu možete pratiti ples plastičnih vrećica koje se kreću poput meduza u oceanu.

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ΛLCHEMIST (@restaurantalchemist)

 

Ondje možete kušati začinsko bilje složeno u profil danskog bajkopisca Hansa Christiana Andersena koje gubi formu kad se polije juhom. Čudesnu gruda snijega koja, kad je zagrizete, ima okus zrele rajčice. Silikonsku žličica u obliku jezika koju morate polizati da biste otkrili njen okus ogrozda i bučinih sjemenki. Sirovog morskog ježa s Farskih otoka pomiješanog s foie grasom svilenkaste teksture. Dok se poslužuje piće koje sadrži bioluminiscenciju ekstrahiranu iz meduza, svjetla su prigušena, kako bi sjaj došao do izražaja.

Takvo, „alkemijsko“ iskustvo košta 620 eura, a ulaznice, koje se puštaju u prodaju tri mjeseca unaprijed, rasprodaju se za nekoliko trenutaka. Motivacija Rasmusa Munka je promjena – chef želi promijeniti način na koji razmišljamo o hrani, a pritom mu ne škodi to što je Alchemist na listi 50 najboljih restorana na svijetu niti činjenica da broji dvije zvjezdice.

“Radi se o mijenjanju svijeta kroz gastronomiju i korištenje gastronomije kao platforme”, rekao je chef za BBC i dodao kako želi da posao koji radi sa svojim timom više utječe na ljude.

Na meniju Alchemista jedno od jela je Glad - tanka srebrna rebarca obložena su zečjim mesom. Pileća noga „zarobljena“ u kavezu gostima pokazuje u kakvom prostoru žive kokoši prije nego što završe u trgovini, a tijekom jela kupolasti strop ispunjava video s kojeg dopire zvuk zveckanja metalnih kaveza. Poslužuje se i sladoled u obliku kapljice krvi s QR kodom koji osvješćuje potrebu za doniranjem krvi i vodi na stranicu na kojoj se možete prijaviti, što nije samo predstava.

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ΛLCHEMIST (@restaurantalchemist)

„Ne fokusiramo se samo na hranu. Puno razmišljamo o prezentaciji, tanjurima (ako hrana dolazi na tanjuru), 3D projekcijama i tako dalje. Imamo desert kojim naglašavamo važnost darivanje krvi. Sladoled je na bazi organske svinjske krvi koja zamjenjuje žumanjke. Oblikovan je poput kapi krvi, a poslužuje se na tanjuru koji je inspiriran pločicama kakve inače nalazite na zidovima bolnica. U kutu ploče nalazi se QR kod koji vodi direktno na web stranicu na kojoj se možete prijaviti kao darivatelj krvi. Naši animatori su napravili 3D rendere krvi koja pumpa unutrašnjost tijela koji se prikazuju u kupoli, dok gosti jedu“, rekao je chef Munk za So Good magazin.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ΛLCHEMIST (@restaurantalchemist)

U Alchemistu hrana progovara o održivosti i bioraznolikosti: farski morski jež je invazivna vrsta koja uništava morsku vegetaciju pa poslužen na tanjuru predstavlja priču o zaštiti okoliša. Jelo od leptira referira se na činjenicu da kukci obiluju proteinima i imaju ogroman potencijal u gastronomiji.

Još 2015., dok je Alchemist bio na drugoj lokaciji u Kopenhagenu, chef Rasmus Munk se etablirao kao kuhar koji razmišlja izvan okvira. Jedno od jela koja je tada posluživao bila je jestiva pepeljara inspirirana rakom pluća. Umjesto da slijedi ustaljeni nordijski kulinarski obrazac, Munk je svojim tanjurima spojio umjetnost, znanost i društvo pristupom koji naziva "holistička kuhinja", obuhvaćajući sve segmente: od toga kako se odnosi prema svom osoblju i dobavljačima do toga kako dizajnira restoran.

To znači da njegovo osoblje radi četiri dana u tjednu i ima slobodne vikende, što u fine dining restoranima nije slučaj. Rasmusovo kreativno razmišljanje privuklo je pozornost financijera Larsa Seiera Christensena, što mu je omogućilo da otvori restoran u prostorima kazališta 2019. godine. Sedam mjeseci kasnije nagrađen je s dvije Michelinove zvjezdice – i sve to prije tridesetog rođendana!

  • #gdje sjesti
  • #ne okolišaj
  • #danska
  • #kopenhagen
  • #Alchemist
  • #Rasmus Munk
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Za pola sata
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Izlet na jezero
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Puno okusa
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neće vam ništa
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji će vas osvojiti orasima i karamelom
Nostalgija na tanjuru
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji ćete pripremiti za tren
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Muškarac koji je ubio suprugu pa sebe nedavno se vratio iz Njemačke
velika tragedija
Muškarac koji je ubio suprugu pa sebe vratio se iz Njemačke: "Imali su četvero djece, kupio im je namještaj i evo..."
Ubijena žena i njezin suprug više puta prijavljivani zbog nasilja u obitelji: "Bili su u tretmanu, a kada smo zaključili da je došlo do poboljšanja..."
tragedija u Zagorju
Ubijena žena i njezin suprug više puta prijavljivani zbog nasilja u obitelji: Iz kuće odvedeno četvero djece
Strava u Međimurju: Žena zvala policiju jer ju brat zlostavlja, umro je tijekom njihove intervencije
napao i službenike
Strava u Međimurju: Žena zvala policiju jer ju brat zlostavlja, umro tijekom intervencije
show
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Antonela Srna snimljena na zagrebačkoj špici
snimljena na cvjetnom
Tko je ova prekrasna brineta? Njezinog slavnog strica i brata svi znamo
Nicolas Ypil u polufinalu showa Supertalent
suza suzu stiže
Pet godina živi daleko od svoje obitelji, ekipa Supertalenta priredila mu je iznenađenje koje nikad neće zaboraviti!
zdravlje
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
Visceralna mast
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
zabava
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Zanimljivo
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Haker otkrio kako do vaših podataka može doći pomoću samo jednog kabla, a nikada to ne biste posumnjali
Bolje biti oprezan!
Haker otkrio kako do vaših podataka može doći pomoću samo jednog kabla, a nikada to ne biste posumnjali
tech
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici odmah trebaju nadograditi softver
Najopasnija vrsta propusta
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici trebaju odmah napraviti ovu stvar
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
sport
Joško Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, Bennacer je druga kategorija..."
Naklonio se
Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, on je druga kategorija..."
Drama uoči utakmice: Gorjeli automobili i skuteri, policajci ozlijeđeni, ispaljeni i suzavci
Ogromni neredi
FOTO Drama uoči utakmice: Gorjeli automobili, policajci ozlijeđeni, ispaljeno više suzavaca
Prekid utakmice u Puli: Sudac pozvao igrače u svlačionicu
Čeka se novi termin
Utakmica u Puli prekinuta zbog magle, neće se više igrati!
tv
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
Supertalent: Poznati svi finalisti 12. sezone Supertalenta!
ARENA ZAGREB IH ČEKA!
Poznati svi finalisti 12. sezone Supertalenta!
MasterChef: Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
ELIMINIRAN
Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
putovanja
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Recept za šubare ili ruske kape s kokosom i čokoladom
FINI I SOČNI
Recept za šubare: Kremasti blagdanski kolačići s kokosom i čokoladom
Zagreb špica: Klasične crne čizme u street style izdanju
KOMBINACIJA ZA PETICU
Čizme ljepotice iz Zagreba možda nisu hit, ali ni jedan trend ne može im ništa
Sonja Jandroković u cipelama s leopardovim uzorkom
BAŠ SU EFEKTNE
Sonja Jandroković u cipelama koje najavljuju odvažan zimski trend
sve
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Joško Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, Bennacer je druga kategorija..."
Naklonio se
Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, on je druga kategorija..."
Drama uoči utakmice: Gorjeli automobili i skuteri, policajci ozlijeđeni, ispaljeni i suzavci
Ogromni neredi
FOTO Drama uoči utakmice: Gorjeli automobili, policajci ozlijeđeni, ispaljeno više suzavaca
Slika nije dostupna
Kriza ugostiteljstva

Vlasnik (do nedavno) najboljeg restorana na svijetu zbog koronavirusa otvara "restoran za raju"

Danski chef René Redzepi u Kopenhagenu otvara "mjesto za sve", burger restoran Popl s pristupačnim cijenama i jednostavnim jelovnikom...

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Hrana i piće
    Kriza ugostiteljstva

    Vlasnik (do nedavno) najboljeg restorana na svijetu zbog koronavirusa otvara "restoran za raju"

  • Park Superkilen u Kopenhagenu - 4 Putovanja
    Superkilen

    Dnevni boravak za cijeli kvart: Najkreativniji javni park u Europi nastao prema željama stanara

  • Cynic u Martićevoj - 16 Hrana i piće
    Odlična ponuda

    Cynic u Martićevoj: Kvartovsko mjesto za uživanje... u hrani, piću, druženju i danu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close