Njoki i sir su sjajna kombinacija. Umjesto u loncu na štednjaku dovršite ih u pećnici te im podarite dodatnu dubinu okusa, ali i hrskavu teksturu.
Poslužite li se malom prečicom i kupite već gotove njoke u trgovini, ukusan ručak ili večeru imat ćete gotov za oko pola sata.
Sastojci:
500 g njoka
250 ml pilećeg temeljca
250 ml mlijeka
150 g gaude
100 g parmezana
75 g gruyera
4 žlice maslaca
4 žlice brašna
prstohvat muškatnog oraščića
sol i papar po želji
svježi začinsko bilje po želji
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
2. U većem loncu rastopite maslac pa ga pomiješajte s brašnom. Kuhajte sve zajedno oko tri minute dok brašno ne dobije zlaćanu boju.
3. U smjesu postupno ulijevajte zagrijani pileći temeljac i mlijeko uz stalno miješanje. Miješajte dok se ne riješite svih eventualnih grudica, a smjesa se ne počinje zgušnjavati.
4. Začinite solju, paprom, muškatnim oraščićem i svježim začinskim biljem po želji.
5. Ubacite u smjesu naribani gruyer, parmezan i gaudu. Pustite da se rastopi.
6. Ubacite njoke u smjesu i dobro promiješajte. Njoke ne morate prethodno kuhati, termički će se obraditi u pećnici.
7. Sve zajedno prebacite u namašćeni lim za pečenje i pecite oko 20 minuta.
8. Poslužite toplo s još malo naribanog sira i salatom po želji. Dobar tek!
Trik za savršene njoke prema receptu kuma talijanske kuhinje +0