Od sjevera do juga, krumpir voli cijeli svijet, a osobito one zemlje u kojima je neraskidiv od tradicije. Od jednostavnog gomolja koji je neiscrpna inspiracija nastaju raznovrsna jela pa vrijedi izdvojiti neka od omiljenih.

Bratkartoffeln

Njemački bratkartoffeln, odnosno prženi krumpir podsjeća na restani, ali je ipak nešto konkretniji i manje kašast – a divnu aromu i okus mu daje slanina. Tako je dobar, da ga Nijemci jedu i za doručak, s spečenim jajima. Prženi krumpir poslužite uz kobasice, pečenje ili meso s roštilja, uz kakvo dobro pivo - a recept potražite ovdje.

Patatas bravas

Patatas bravas je španjolsko nacionalno jelo za koje vam ne treba gomila sastojaka. Hrskavi i pečeni krumpir Španjolci vole uz mirisni umak na bazi rajčice. Lako se mogu napraviti i u vlastitom domu, a evo i kako.

Krumpiri s jajima

Grčka salata od krumpira i kuhanih jaja tradicionalno se jede kad uprži sunce, ali ništa vas ne sprečava da i zimi oživite uspomene na sunčane dane. Salatu možete poslužiti uz kakvu ribu, poput prženih srdela, tune ili kakav brzinski odrezak. Bacite oko na recept.

Frika ili frico

Ono što je u Sloveniji frika Talijani poznaju kao frico, a radi se o palačinki, odnosno piti od krumpira i sira koja se često jede na skijalištima. Nakon što se zagrije mast, u tavu se dodaje naribani krumpir i tvrdi sir, a kada se palačinka fino zapeče, okreće se i nakon nekoliko trenutaka poslužuje vruća. Pripremite je prema ovom receptu.

Gröstl

Omiljeno austrijsko jelo priprema se bez previše filozofiranja. Sve što vam treba, vjerojatno već imate u kuhinji. Osim luka, slanine i krumpira ubaciti možete i ponešto začina poput mljevene ljute ili slatke paprike koja će dati finu aromu, a prema želji dodajte i sjemenke kima. Austrijanci ovo jelo često poslužuju posipano peršinom, s pečenim jajetom na vrhu.

Didžkukuliai

U Litvi obožavaju male cepeline od krumpirova tijesta punjene svinjetinom s poprženim vrhnjem i slaninom. Didžkukuliai ili cepelinai  su okruglice najčešće punjene mesom, ali i sirom ili povrćem. Za pripremu također ne treba više od nekoliko sastojaka.

Vatruške

Vatruške su omiljena ruska peciva sa sirom i krumpirom. Male pite sa svježim sirom mogu biti slatke ili slane, a ponekad se poslužuju uz tanjur vruće juhe. U desertnoj varijanti sir se miješa s grožđicama i drugim vrstama suhog voća, ali i marmeladom. Dodatak slanim vatruškama pak može biti povrće, ili mljeveno meso. Inspirirajte se ovim receptom.

Rösti

Rösti ili röschti je jelo koje Švicarci obožavaju. Omiljeno je i zbog toga što ga možete napraviti i kad praktički nemate u kući ništa osim krumpira. Jedu se za doručak ili nešto kasnije u danu, kao prilog mesu, kobasicama ili kakvoj zimskoj „grijalici“ iz duboka tanjura.

Picarones

Krafne od bundeve i slatkog krumpira jedan su od specijaliteta peruanske kuhinje koji se ondje može naći na svakom koraku, a jede se u svako doba dana. Slatki krumpir i bundeva se najprije kuhaju s mirisnim začinima pa miksaju u pire kojem se dodaje šećer, brašno i kvasac. Potom se prži u vrućem ulju - i jede vruće.

Kremasta salata

U Austriji i Njemačkoj vole osobito sočnu i kremastu salatu od krumpira, a kako bi bila tako ukusna ključni sastojci su goveđa juha i senf. U toplu juhu dodajte senf, ocat, ulje, sol i papar, sve dobro izmiješajte i prelijte preko krumpira, lagano protresite zdjelu te ostavite salatu da odstoji najmanje sat vremena kako bi se sve arome upile. Recept potražite ovdje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju