Didžkukuliai ili cepelinai baltičke su okruglice od krumpirova tijesta najčešće punjene mesom, ali i sirom ili povrćem. U Litvi se tradicionalno pripremaju generacijama. Originalno ime im je didžkukuliai, što znači 'velike okruglice', a naziv cepelinai nešto je moderniji i sugerira sličnost s cepelinom.

Svaka obitelj ima svoj recept za male cepeline, a on varira u čvrstini tijesta i raznolikosti nadjeva te dodataka. Najčešće se poslužuju s poprženim lukom, slaninom i masnijim vrhnjem.

Sastojci za cepeline

3 kg krumpira
2 žličice soli

škrobnog brašna prema potrebi

Nadjev:

500 g mljevene svinjetine
1 žličica soli
1/2 žličice češnjaka u prahu
2 žlice hladne vode

Dodatno:

250 g slanine
400 g luka
8 žlica kiselog vrhnja

škrobnog brašna prema potrebi

Cepelini Cepelini (Foto: Getty Images)

Priprema:

1. Odvojite 500 g krumpira pa ga ogulite i narežite na četvrtine pa skuhajte, procijedite i stavite da se hladi.

2. Ostatak sirovog krumpira naribajte ili usitnite u blenderu, zamotajte u krpu pa dobro istisnite tekućinu koju sačuvajte.

3. Skuhani krumpir zgnječite u pire pa pomiješajte s naribanim sirovim, posolite, malo izmijesite i oblikujte kuglu. Ako je previše ljepljivo dodajte škrobnog brašna, a ako je suho – vode od cijeđenja. Dodajte postupno, žlicu po žlicu kako ne biste pretjerali s količinom.

4. Za nadjev pomiješajte mljeveno meso, sol, češnjak i vode pa promiješajte rukama.

5. Količina smjese i krumpira predviđena je za osam cepelina. Stavite komad po komad tijesta u ruku (veličine dlana), nadjenite ga mesom i preklopite oblikujući loptu duguljastog oblika (poput one za američki nogomet).

6. Cepeline kuhajte u vodi u koju dodajte i 2 žlice škrobnog brašna pomiješanog s vodom kako se okruglice ne bi raspadale.

7. Kuhajte na posve laganoj vatri u poklopljenom loncu oko 40 minuta, ali pazite da ne bude gužva u loncu kako se ne bi raspali.

8. Popržite slaninu narezanu na kockice. Kad postane hrskava, u tavu dodajte i narezani luk te pržite miješajući.

9. Kad se skuhaju, cepeline procijedite pa poslužite sa slaninom i vrhnjem.

Savjet: Ako je vatra previše jaka, cepelini bi se mogli raspasti tijekom kuhanja pa pripazite da voda nježno ključa. Također, ako je krumpirova smjesa previše rijetka, također neće zadržati oblik pa dobro istisnite vodu (to može trajati i oko pet minuta) te pomiješajte s gustinom.

Ručak za 15 minuta: Koji su komadi mesa najbolji na naglo? Meso - 2 Meso - 1 Pohana svinjetina +0 Tajne mekanog mesa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju