Krafne od slatkog krumpira na ulicama Perua poslastica su u kojoj jednako gušta domaće stanovništvo, kao i turisti. Priča o tom prženom desertu seže u doba kada su Španjolci sa sobom doveli afričke robove kao jeftinu radnu snagu.

Afrički kuhari su pak malo promijenili recept za pržene loptice (buñuelos) i u popis sastojaka uvrstili peruanski slatki krumpir i bundeve koji bi potom pomiješali s brašnom i solju. Loptice bi se pržile u masnoći i potom jele sa slatkim sirupom.

Peruanci su se u međuvremenu oslobodili Španjolaca, ali pržena poslastica je ostala upisana u njihovoj tradiciji, samo je promijenila naziv u picarones. Poželite li dašak peruanske kuhinje u vlastitom domu, donosimo i recept.

Sastojci za picarones:

300 g slatkog krumpira
300 g bundeve
3 štapića cimeta
5 klinčića
1 vrećica suhog kvasca
Oko 600 g brašna
Oko šalice i pol vode od kuhanja bundeve

Priprema:

1. Slatki krumpir i bundevu očistite, narežite i kuhajte sa začinima dok ne omekšaju. Procijedite, ali sačuvajte tekućinu od kuhanja. Izvadite začine i izmiksajte štapnim mikserom pa ostavite da se hladi.

2. Ohlađeni pire ponovno izmiksajte pa dodajte šećer i kvasac. Dodajte trećinu brašna pa umijesite tijesto. Dodajte i oko četvrtine šalice tekućine od kuhanja krumpira i bundeve pa ponavljajte postupak dodavajući brašno i tekućinu dok ne dobijete tijesto koje se ne lijepi za ruke. Pokrijte tijesto i ostavite ga oko dva sata.

3. Zagrijte ulje i ispržite tijesto. Možete ga pržiti u lopticama ili napraviti kružni oblik tijesta (pazite da se ne opečete). Izvadite picarones iz ulja i prelijte medom ili slatkim sirupom prema želji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju