Sastojci za peciva s lukom i krumpirom:    

Tijesto: 

630 g brašna
3 žličice suhog kvasca
200 g maslaca
3 jaja
1/2 šalice (od 250 ml) šećera
1 i 1/2 šalice soli
250 ml toplog mlijeka

Nadjev: 

5 krumpira
1 šalica toplog mlijeka
prstohvat soli
luk
žlica maslinova ulja
2-3 žlice kiselog vrhnja

naribani sir
1 jaje
1 žličica vode
3 žlice maslaca za premazivanje

Priprema: 

1. U posudi pomiješajte toplo mlijeko, kvasac, 1/2 šalice brašna i žlicu šećera. Pokrijte i ostavite na toplom oko 20 minuta.

2. Pomiješajte ostatak brašna, šećera i soli pa dodajte smjesu s kvascem, jaja i rastopljeni maslac te umijesite tijesto. Pokrijte ga i ostavite ga da se diže oko sat do sat i pol.

3. Ogulite krumpire pa ih skuhajte u zasoljenoj vodi, a luk narežite i pirjajte ga dok ne potamni. Zgnječite krumpir, dodajte mu mlijeko, pirjani luk i začinite.

4. Namastite papir za pečenje i stavite ga u lim, pa odvojite loptice tijesta veličine teniske loptice. Ponavljajte postupak dok ne ostanete bez tijesta tako da ostavite razmak od oko 2,5 centimetra.

5. Svaku lopticu spljoštite čašom tako da dobijete mjesta za smjesu od krumpira. Stavite po jednu žlicu smjese u svaku lopticu pa dodajte malo kiselog vrhnja i naribanog sira.

6. Pokrijte vlažnom krpom pa ostavite oko 15 minuta. Zagrijte pećnicu na 190 °C.

7. Premažite tijesto jajetom i pecite oko 20 minuta. Izvadite ih i premažite rastopljenim maslacem.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju