Sve one koji su se zalagali da autentične zagorske štrukle mogu prepoznati po oznaci na proizvodu, razveselila je vijest kako je Europska komisija u Službenom listu Europske unije 7. ožujka 2022. objavila da su „Zagorski štrukli”/„Zagorski štruklji” dobili europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Osim toga, „Zagorski bagremov med“ dobio je europsku zaštićenu oznaku izvornosti.

Štrukle su jedan od recepata koji je nastao kao odgovor na način života; kuhalo se s onime čega je bilo, a pšeničnog brašna je uvijek bilo dovoljno. Stoga se s vodom i soli mijesilo u tijesto, razvlačilo i punilo pa kuhalo ili peklo. U Hrvatskom zagorju najčešće se punilo svježim kravljim sirom, jabukama, bučom i orasima. Nekoć je skoro svatko imao perad i imao barem jednu kravu pa je bilo i jaja, mlijeka, vrhnja i sira.

Od lopte tijesta do žućkastih i mekih jastučića potrebno je dosta truda i vještine, ponajprije zbog toga što se tijesto razvlači tanko i što ravnomjernije kako ne bi puklo, a da bi štrukle bile ukusne potrebni su i kvalitetni sastojci. Za autentičan recept trebat će vam glatko pšenično brašno tip 550, svježi kravlji sir, sol, ulje (biljno ili suncokretovo) ili maslac ili svinjska mast, jaja i kiselo vrhnje. Od brašna, ulja, soli i vode priprema se vučeno tijesto u koje se može dodati jaje i malo octa. Tijesto se puni nadjevom od svježeg kravljeg sira, vrhnja, jaja i soli. Prema potrebi u nadjev se može dodati i malo maslaca.

Tijesto se savija i reže na manje komade pravokutnog oblika, ne duže od 11 centimetra, a krajevi se moraju dobro zatvoriti kako bi nadjev ostao unutra. Zatim se poprskaju masnoćom ili kiselim vrhnjem, stavljaju na namašćeni lim za pečenje i peku dok ne dobiju lijepu boju.

Osim što se mogu peći, zagorski štrukli se i kuhaju, gratiniraju te dodaju juhama, a ovisno o načinu pripreme služe se kao predjelo, desert ili međuobrok. Vještina i umijeće pripreme zagorskih štrukli uvrštena na Popis nematerijalne kulturne baštine Lijepe Naše, a na stranicama Hrvatske turističke zajednice nalazi se i autentični recept.

Recept za zagorske štrukle:

Sastojci za tijesto (cca. 50 kom štrukli)

  • 1 kg glatko pšenično brašno tip 550
  • 1 jaje
  • 2 dcl vode + dodatno vode prema potrebi
  • 1 dcl ulja
  • 1 čajna žličica soli

Sastojci za nadjev:

  • 2,5 kg svježeg kravljeg sira
  • 3 jaja
  • 2 čajne žličice šećera*
  • 3 čajne žličice soli
  • 0,5 dcl ulja
  • 2 dcl kiselog vrhnja

*ovo je omjer za slane štrukle, ukoliko želite slatke, stavite više šećera, a manje soli

Priprema:

  1. Pomiješajte mlaku vodu sa soli i uljem, dodajte u posudu s brašnom i umijesiti glatko tijesto. Tijesto mora biti meko i elastično.
  2. Tijesto podijeliti na 3 dijela. Nauljite tijesto i pokrijte prijanjajućom folijom te ostavite na sobnoj temperaturi 30 minuta do maksimalno 1 sat.
  3. Stolnjak pobrašnite i poškropite s uljem te tako ostavite 5 minuta, a nakon toga razvaljajte tijesto i razvucite do rubova stola dok ne postane vrlo tanko. Višak tijesta (koji padne preko rubova stola, odrežite).
  4. Sastojke za nadjev zajedno umiješajte u glatku smjesu.
  5. Nadjev: (1/3 nadjeva) ravnomjerno rasporedite i premažite po površini tijesta. Primite rub stolnjaka, podignite ga i tijesto s nadjevom zarolajte u roladu. Postupak ponovite s preostalim kuglicama tijesta i nadjevom.
  6. Rubom tanjura režite štrukle na željenu veličinu (cca. 8 - 11 cm).

Njemačka krtica: Recept za genijalnu tortu od čokolade, banana i šlaga +0 Torta krtica

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju