Tzatziki je tradicionalni grčki umak od jogurta, svježih krastavaca, maslinova ulja i začina koji predstavlja osvježavajući kontrast brojnim jelima. Najčešće se poslužuje uz gyros, falafel, meso i ribu s roštilja, ali i kao umak za prženo i pečeno povrće.
Iako je baza tzatzikija jogurt, vrlo sličan umak se može napraviti i bez mliječnih proizvoda. Potrebno vam je svega malo mašte, graha i indijskih oraščića. Recept je idealan za osobe koje ne podnose laktozu ili se baziraju prehranu na namirnicama biljnog porijekla.
Sastojci za veganski tzatziki:
300 grama krastavca
200 grama kuhanog bijelog graha iz konzerve
125 ml sojina napitka
75 grama indijskih oraščića
2 žlice svježe nasjeckanog kopra
1 žlica maslinova ulja
1-2 češnja češnjaka
½ limuna
sol i papar po želji
Priprema:
1. Stavite indijske oraščiće u veću zdjelu zajedno sa sojinim napitkom i ostavite nekoliko sati da se namaču.
2. Krastavac naribajte na trakice i istisnite višak vode iz njega.
3. U dobrom blenderu ili sjeckalici povrća izmiksajte namočene indijske oraščiće zajedno sa sojinim napitkom i kuhanim grahom dok ne dobijete glatku smjesu.
4. Ubacite u smjesu svježe iscijeđeni limun te malo njegove korice ako na raspolaganju imate organski uzgojeni plod.
5. U smjesu dodajte protisnuti češnjak, naribane i ocijeđene krastavce, te soli i papra. Sve dobro promiješajte, a na kraju dodajte svježi kopar.
6. Prebacite u posudu za posluživanje i ukrasite s malo maslinova ulja. Dobar tek!