Priprema turskih kofti zahtijeva strpljenje i snagu, a stručnjaci kažu da je sve sastojke najbolje ručno promiješati. Miješate li meso ručno oko pola sata, poboljšat ćete njihovu teksturu i okus. Najbolje rezultate, pak, dobit ćete ako samostalno sameljete janjetinu zajedno s masnoćama.
Kofte mogu biti okrugle, četvrtaste ili duguljaste – oblikovanje ovisi o pojedincu. Svaka bi kofta trebala biti teška između 40 do 60 grama te ručno oblikovana, te potom nabijena na metalni ili drveni štapić za ražnjić te stavljena na roštilj na drveni ugljen.
Ako nemate roštilj na raspolaganju, ispeći ih možete i u peći na drva, na tavici na štednjaku ili u dubokom ulju. Kofte se poslužuju uz umake na bazi jogurta ili rajčice u sendviču, u tankom kruhu lavash te uz salatu od graha.
Najvažniji savjet? Nikad ne pecite kofte neposredno nakon što ste pripremili smjesu. Ona se mora „fermentirati“ oko 48 sati u hladnjaku prije termičke obrade kako bi dobila specifične umami okuse.
Tradicionalni recept za turske kofte od janjetine chefa Fatiha Tutaka u broju od ožujka podijelio je Food by National Geographic Traveller.
Sastojci za turske kofte:
- 1.25 kg janjećeg mesa
- 225 g janjeće masnoće
- 100 grama kruha od kiselog tijesta
- 20 g soli
- 5 g papra
- 2 g sode bikarbone
Priprema turskih kofti:
- Sameljite meso i masnoću zajedno i stavite sa strane.
- Odstranite koru s kruha i pretvorite ga u mrvice u blenderu.
- Ručno pomiješajte mljeveno meso s kruhom, začinima i sodom bikarbonom. Miješajte smjesu oko pola sata.
- Stavite smjesu u hladnjak i pustite da se fermentira 48 sati.
- Podijelite meso na četiri dijela, svaki oblikujte na željeni način i nabodite na štapić za ražnjić.
- Ispecite na umjereno vrućem roštilju oko 4-5 minuta za svaku koftu. Dobar tek!
Ručak za 15 minuta: Koji su komadi mesa najbolji na naglo? +0