Doner kebab klasik je ulične hrane, a uz malo truda lako možete napraviti i kućnu verziju. Poslužite se mljevenim mesom poput janjetine, ili je zamijenite junetinom i svinjetinom, začinite pa pomiješajte u blenderu s ostalim sastojcima u kompaktnu smjesu koju potom umotajte u foliju i ispecite u pećnici.
Nemate li takav mikser, smjesu od mesa, luka, začina i krušnih mrvica možete i umijesiti, odnosno oblikovati rukama. Pečeno meso poslužite s lepinjama i omiljenim prilozima i umacima. Sjajno će pasati umaci na bazi vrhnja i jogurta, kao i ljutkasti umak od rajčica te tahini.
Sastojci za doner kebab:
- 500 g janjećeg mljevenog mesa
- 1 mali luk
- 4 češnja češnjaka
- 100 g krušnih mrvica
- 2 žličice kima
- 2 žličice mljevenog korijandera
- 1 žličica sušenog origana
- ¼ žličice dimljene paprike
- ulje, sol, papar
Za posluživanje prema želji:
- lepinje
- kupus
- luk
- rajčica
- čili umak
- tahini
- vrhnje ili jogurt
- sir feta
Priprema:
- Narežite luk i češnjak. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija. Sve sastojke osim ulja izmiksajte s prstohvatom soli i mljevenim paprom. Pulsirajte dok se sve ne sjedini i usitni.
- Veći list folije nauljite pa stavite na nju mesnu smjesu i oblikujte u čvrstu kobasicu, otprilike u obliku patlidžana. Čvrsto zarolajte foliju, uvrćući krajeve.
- Položite foliju na lim za pečenje i pecite u pećnici 35-40 minuta, povremeno okrećući, ili dok kuhinjski termometar ne očita 75 stupnjeva Celzija kada se probode u sredinu. Ostavite da se malo ohladi pa odmotajte foliju. Vratite na pladanj i kratko zapecite.
- Stavite meso na dasku i narežite ga na tanke ploške. Poslužite s lepinjama i prilogom prema izboru.