Doner kebab klasik je ulične hrane, a uz malo truda lako možete napraviti i kućnu verziju. Poslužite se mljevenim mesom poput janjetine, ili je zamijenite junetinom i svinjetinom, začinite pa pomiješajte u blenderu s ostalim sastojcima u kompaktnu smjesu koju potom umotajte u foliju i ispecite u pećnici.

Nemate li takav mikser, smjesu od mesa, luka, začina i krušnih mrvica možete i umijesiti, odnosno oblikovati rukama. Pečeno meso poslužite s lepinjama i omiljenim prilozima i umacima. Sjajno će pasati umaci na bazi vrhnja i jogurta, kao i ljutkasti umak od rajčica te tahini.

Sastojci za doner kebab:

500 g janjećeg mljevenog mesa
1 mali luk
4 češnja češnjaka
100 g krušnih mrvica
2 žličice kima
2 žličice mljevenog korijandera
1 žličica sušenog origana
¼ žličice dimljene paprike
ulje, sol, papar

Za posluživanje prema želji:

lepinje
kupus
luk
rajčica
čili umak
tahini
vrhnje ili jogurt
sir feta

Priprema:

  1. Narežite luk i češnjak. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija. Sve sastojke osim ulja izmiksajte s prstohvatom soli i mljevenim paprom. Pulsirajte dok se sve ne sjedini i usitni.
  2. Veći list folije nauljite pa stavite na nju mesnu smjesu i oblikujte u čvrstu kobasicu, otprilike u obliku patlidžana. Čvrsto zarolajte foliju, uvrćući krajeve.
  3. Položite foliju na lim za pečenje i pecite u pećnici 35-40 minuta, povremeno okrećući, ili dok kuhinjski termometar ne očita 75 stupnjeva Celzija kada se probode u sredinu. Ostavite da se malo ohladi pa odmotajte foliju. Vratite na pladanj i kratko zapecite.
  4. Stavite meso na dasku i narežite ga na tanke ploške. Poslužite s lepinjama i prilogom prema izboru.

Kralj turskog roštilja: "Narodni lijek" nakon ludih, pijanih noći u Istanbulu Kokoreč - 4 Kokoreč - 3 Kokoreč - 2 +1 Kokoreč - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju