Libanonske pogače, poznate kao manakish mogu se pronaći u tamošnjim pekarnicama, ali najslasnije su naravno domaće, vruće, netom pečene. Jednostavno tijesto se najčešće nadijeva mljevenim mesom, poput janjetine i miriše na za'atar, bliskoistočnu mješavinu začina od sezama, sumaka, timijana, origana.

Tijekom pečenja za'atar ispušta prefinu aromu mirisnih ulja koja se sjajno nadopunjuju s mesom ili povrćem. Manakish dolazi i u vegetarijanskim inačicama sa špinatom i sirom kao što je primjerice halloumi, ali poslužit će i neka druga, dostupnija zamjena. Volite li ljuto, slobodno dodajte i chilli pahuljice, a nakon pečenja manakish možete poprskati limunom kako bi dobio osvježavajuću notu.

Sastojci za manakish s mesom:

  • 250 g mljevene junetine
  • 4 srednje rajčice
  • 2 glavice luka
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice za'atara

    Za tijesto: 
     
  • 3 i 1/4 šalice brašna
  • 1/2 šalice mlake vode
  • 1/2 šalice mlakog mlijeka
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice šećera
  • 3 žlice maslinovog ulja

    Dodatno: 
     
  • limun za posluživanje
  • ljuta papričica prema želji


Priprema:

  1. Pomiješajte mlijeko i vodu, dodajte šećer zajedno s kvascem i dobro promiješajte pa ostavite 15 minuta.
  2. U veću zdjelu dodajte sol i brašno, ulje i aktivirani kvasac pa umijesite glatku kuglu. Dodajte žlicu po žlicu vode ako je tijesto suho dok se ne sjedini.
     
  3. Mijesite tijesto na pobrašnjenoj podlozi 5-10 minuta pa ga stavite u posudu, pokrijte prozirnom folijom ili vlažnom krpom pa ostavite da se diže na toplom najmanje 2 sata ili dok se ne udvostruči.
     
  4. Pobrašnjenim rukama razvucite tijesto i podijelite ga na kuglice veličine loptice za golf. Pokrijte krpom i ostavite da se diže još sat vremena. 
     
  5. Pomiješajte meso, sjeckani luk, oguljene i narezane rajčice, sol i začine i izmiksajte u finu smjesu. Prema želji dodajte i jednu oišćenu ljutu papričicu u smjesu.
  6. Zagrijte pećnicu na 230°C. Kuglice tijesta razvaljajte u tanke krugove dodajući malo brašna da se ne lijepe. Žlicom nanesite smjesu na tijesto te je rasporedite i stavite peći oko 10 minuta dok ne porumeni. Poslužite odmah s kriškom limuna.

Projekt velikog srca: Kupi jedan kruh, a drugi ide za pomoć beskućnicima diljem Hrvatske Dupli kruh - 9 Dupli kruh - 10 Dupli kruh - 8 +6 Dupli kruh - 7

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju