Libanonske pogače, poznate kao manakish mogu se pronaći u tamošnjim pekarnicama, ali najslasnije su naravno domaće, vruće, netom pečene. Jednostavno tijesto se najčešće nadijeva mljevenim mesom, poput janjetine i miriše na za'atar, bliskoistočnu mješavinu začina od sezama, sumaka, timijana, origana.
Tijekom pečenja za'atar ispušta prefinu aromu mirisnih ulja koja se sjajno nadopunjuju s mesom ili povrćem. Manakish dolazi i u vegetarijanskim inačicama sa špinatom i sirom kao što je primjerice halloumi, ali poslužit će i neka druga, dostupnija zamjena. Volite li ljuto, slobodno dodajte i chilli pahuljice, a nakon pečenja manakish možete poprskati limunom kako bi dobio osvježavajuću notu.
Sastojci za manakish s mesom:
- 250 g mljevene junetine
- 4 srednje rajčice
- 2 glavice luka
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice za'atara
Za tijesto:
- 3 i 1/4 šalice brašna
- 1/2 šalice mlake vode
- 1/2 šalice mlakog mlijeka
- 2 žličice suhog kvasca
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice šećera
- 3 žlice maslinovog ulja
Dodatno:
- limun za posluživanje
- ljuta papričica prema želji
Priprema:
- Pomiješajte mlijeko i vodu, dodajte šećer zajedno s kvascem i dobro promiješajte pa ostavite 15 minuta.
- U veću zdjelu dodajte sol i brašno, ulje i aktivirani kvasac pa umijesite glatku kuglu. Dodajte žlicu po žlicu vode ako je tijesto suho dok se ne sjedini.
- Mijesite tijesto na pobrašnjenoj podlozi 5-10 minuta pa ga stavite u posudu, pokrijte prozirnom folijom ili vlažnom krpom pa ostavite da se diže na toplom najmanje 2 sata ili dok se ne udvostruči.
- Pobrašnjenim rukama razvucite tijesto i podijelite ga na kuglice veličine loptice za golf. Pokrijte krpom i ostavite da se diže još sat vremena.
- Pomiješajte meso, sjeckani luk, oguljene i narezane rajčice, sol i začine i izmiksajte u finu smjesu. Prema želji dodajte i jednu oišćenu ljutu papričicu u smjesu.
- Zagrijte pećnicu na 230°C. Kuglice tijesta razvaljajte u tanke krugove dodajući malo brašna da se ne lijepe. Žlicom nanesite smjesu na tijesto te je rasporedite i stavite peći oko 10 minuta dok ne porumeni. Poslužite odmah s kriškom limuna.
Projekt velikog srca: Kupi jedan kruh, a drugi ide za pomoć beskućnicima diljem Hrvatske +6