Imate li svježu i mirisnu tunu, samo desetak minuta vas dijeli od fantastičnog jela. Tartar od tune kulinarski je klasik koji može poslužiti kao predjelo ili fini zalogaj uz čašu vina. Ono što vam je potrebno za pripremu (osim tune) je kiselina poput octa, limuna ili limete koja kod pripreme jela poput ribe, školjaka i rakova služi umjesto termičke obrade jer omekšava teksturu.

U trendu Luksemburg - 4 Veliko vojvodstvo 48 sati u najbogatijoj zemlji svijeta: Mala, ali moćna europska ljepotica koju turisti nepravedno zaobilaze Omiš je neotkriveni hrvatski biser za mnoge turiste Najbolja reklama za Hrvatsku Hrvatske ljepote o kojima turisti ne znaju puno: "Čudno je što se grad nalazi 35 minuta od Splita, a tako malo ljudi tu dolazi" Kako pravilno orezati bosiljak? Za kulinarske kreacije Kako pravilno odrezati listove da vam bosiljak stalno raste?

Svježinu možete izbalansirati dodatkom neutralnog  meda ili smeđeg šećera, a dobro će doći i povrće poput tikvica ili mladog luka. Za dodatni „kick“ okusa poslužit će đumbir ili čili papričica, a kako ne bi nedostalo soli i umamija, poslužite se i sojinim umakom.


Sastojci za tartar s tunom:

400 g svježeg mesa tune
1 tikvica
1 cm korijena đumbira
2 žlice balzamičkog octa
2 žlice šerija
1/2 žličice pirea od rajčice
2 žličice sojina umaka
2 žličice sjemenki sezama
sol, papar

Priprema:

1. Đumbir što sitnije nasjeckajte pa ga prelijte octom, sojinim umakom, šerijem i pireom od rajčice. Posolite i popaprite. Dobro izmiješajte.

2. Tunu narežite na kockice pa pomiješajte i prelijte umakom. Kušajte i prema potrebi dodatno začinite prema ukusu. Ako želite, ovdje možete ubaciti i malo meda ili šećera. 

3. Tikvicu ogulite i narežite na tanke ploške pa pomiješajte s tunom. Posipajte tostiranim sezamom i poslužite uz tost.

Najzdravije vrste riba koje možete pronaći na hrvatskim ribarnicama +0 Srdele - 2