Torta krtica ima svoje obožavatelje diljem svijeta, a točno podrijetlo nije poznato. U Njemačkoj je poznaju pod nazivom maulwurfkuchen, vole je u Britaniji, Meksiku, na Havajima… Prepoznatljiva je po karakterističnom izgledu krtičnjaka koji se dobiva mrvljenjem biskvita, a najčešće sadrži i banane te šlag ili mascarpone

Sastojci za krticu:

  • 4 jaja
  • 180 g šećera
  • 125 g maslaca
  • 3 žlice vanilin šećera
  • 50 g brašna
  • 20 g kakaa u prahu
  • 1,5 žličica praška za pecivo
  • 100 g mljevenih badema
  • 110 g naribane čokolade
  • 600 g vrhnja za šlag
  • 3 žlice učvršćivača za šlag
  • 2 banane
  • ½ limuna

Priprema krtice:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pleh obložite papirom za pečenje. Istucite bjelanjke s malo šećera u čvrst snijeg. Maslac pjenasto izmiješajte s malo šećera i vanilin šećerom. Malo-pomalo umiješajte žumanjke. Umiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i mljevene bademe da dobijete glatku smjesu. Umiješajte tučeni snijeg od bjelanjaka i dodajte malo čokoladnih strugotina. Prebacite tijesto u kalup i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi.
  2. Nožem zarežite oko ruba biskvita kako biste oblikovali prsten od torte širine oko 2 cm. Žlicom izdubite središte biskvita oko 1 cm duboko. Žličicom izmrvite kolač u zdjelu.
  3. Umutite šlag s učvršćivačem, vanilin šećerom i ostatkom šećera. Umiješajte ostatak čokoladnih strugotina. Banane ogulite, prerežite po dužini napola i pokapajte limunovim sokom. Na izdubljeni biskvit rasporedite narezane banane i premažite ih šlagom. Žlicom izmrvite komade torte na vrh. Ostavite tortu da se ohladi u hladnjaku najmanje 1 sat.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju