Meso kuhano s povrćem i posluženo na pita kruhu ili pogači bliskoistočno je jelo kojeg obožavaju u Katru, no čak i ako niste među sretnicima koji putuju na nogometno prvenstvo thareed možete isprobati kod kuće.
Pirjano meso u gustom umaku s povrćem koje se jede s lepinjom ili pita kruhom odlično je i za druženje uz utakmice ili tek tako. Iako se najčešće koristi junetina, odnosno govedina, neki više vole ovo jelo s janjetinom. Iskoristite i krumpir, bundevu ili batat koji će pružiti gustoću, a obavezna je i paprika za aromu i slatkoću. Od ostalog povrća možete iskoristiti mahune, tikvice i patlidžan. Kad je riječ o začinima, pripremite peršin i korijandar.
Patlidžan se može dodati na dva načina u jelo, ovisno o tome kakvu teksturu više volite. Želite li da bude mekan, ubacite ga s ostalim povrćem u lonac, a možete ga i najprije ispržiti pa tek onda dodati ostalim sastojcima. Thareed poslužje na grubo natrganom pita kruhu kako bi upio umak, a dobro se slaže i s kuhanom rižom.
Sastojci za thareed:
- 1 kg janjetine ili junetine bez kostiju
- 3 glavice luka
- 2 žlice gheeja
- 2 žličice baharata (ili neke druge bliskoistočne mješavine začina)
- 1 češanj češnjaka
- 2 šalice narezanih oguljenih rajčica ili pelata
- 30 ml paste od rajčice
- 1/4 šalice nasjeckanog peršina
- 2 krumpira srednje veličine ili batata
- 1 tikvica srednje veličine
- 1 šalica bundeve ili mrkve
- 2 patlidžana srednje veličine
Priprema thareeda:
- Meso narežite na kocke, a luk sitno nasjeckajte. Lagano popržite luk i sitno sjeckani češnjak na gheeju. Dodajte kockice mesa i miješajte.
- Dodajte baharat, rajčice, sol i papar i nasjeckani peršin (ostavite malo za ukrašavanje kasnije), kuhajte na srednje jakoj vatri dok meso ne omekša oko sat, sat i pol. Patlidžane narežite na četiri dijela pa ostavite u vodi da se namoče.
- Očistite i nasjeckajte povrće pa dodajte mesu i nastavite pirjati dok ne omekša, oko 30 minuta na srednjoj vatri. Stavite meso, povrće i umak preko natrganog kruha, lepinje ili kuhane bijele riže pa ukrasite nasjeckanim peršinom.