Jedna od omiljenih zagrebačkih adresa za fini mediteranski ručak ili večeru je restoran Apetit u Masarykovoj ulici. Mjesto gdje se susreću istančane arome i okusi jela s pomno biranim vinima odlična je polazišna točka za osluškivanje jesenskog ritma prirode i istraživanje sezonskih namirnica.

„Kasni ljetni dani i početak jeseni izvrsni su za kombinaciju morskih i kontinentalnih namirnica i plodova. Sljubljivanjem juga i sjevera dobit ćemo pravu rapsodiju koja će nas osvježiti te istovremeno povesti na putovanje cijelom Hrvatskom!“ kaže „čarobica“ kuhinje iz Apetita Sanja Gregorius .

Uz svježe gljive, sezonske namirnice koje su u ovim danima poželjne jesu i bademi, nektarine, datulje te svježe smokve. One će se izvrsno sljubiti s ribom, mesom ili pak raznim vrstama tjestenine.

Burrata s lignjama, nektarinama i bademima, janjeći confit s kremastim restanim krumpirom, arancini od bakalara, tatar od cikle iz pećnice i frangipane tart sa svježim smokvama samo su neka od jela koja vas ove jeseni čekaju u Masarykovoj.

Apetit - 7 Apetit - 7 (Foto: Filip Popović)

Sastojci za tart sa svježim smokvama:

200 g maslaca
130 g šećera u prahu
1 jaje
300 g glatkog brašna
30 g bademova brašna
1 g soli

Krema:

200 g maslaca
160 g bademova brašna
200 g jaja (4 jaja)
80 g slatkog vrhnja
5 g ruma
150 g svježih smokava

Priprema:

1. Suhe sastojke i maslac razradite u mrvičastu smjesu. Dodajte jaje i umijesite tijesto. Tijesto omotajte u prozirnu foliju i pustite da se odmori.

2. Tijesto razvaljajte i stavite u kalup za tart koji ste lagano premazali maslacem. Tijesto na nekoliko mjesta izbockajte vilicom pa premažite jajem, pecite na 160 Celzijevih stupnjeva 10 minuta.

3. Za kremu miksajte maslac i šećer do glatke smjese, dodajte bademovo brašno, jaja, vrhnje i rum.

4. Napunite kremom pečeni tart s kremom, na vrh posložite prepolovljene svježe smokve prerezane na pola. Pecite na 170 stupnjeva 20-ak minuta.

Gušti 80-ih: Rougemarin donosi čuda od mesa na Zagreb Burger Festival Rougemarin - 1 Rougemarin - 6 Rougemarin - 4 +2 Rougemarin - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju