Palačinke su izvrsno rješenje za doručak, brunch ili svaki put kada vam se jede nešto slatko. I dok klasičan recept zahtijeva jaja, mlijeko i klasično pšenično brašno, ovu poslasticu možete napraviti i tako da obiluje bjelančevinama biljnog porijekla.
I ne, za recept vam nije potreban proteinski prah, već drugi prirodni izvori bjelančevina poput brašna od slanutka i maslaca od kikirikija.
Sastojci za proteinske palačinke:
125 ml nezaslađenog mlijeka biljnog porijekla poput bademovog
100 grama brašna od slanutka
80 grama javorovog sirupa ili meda
65 grama kremastog maslaca od kikirikija
5 grama praška za pecivo
1 banana
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
malo soli
Priprema:
1. U velikoj zdjeli dobro pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo.
2. U drugoj zdjeli vilicom pažljivo zdrobite bananu.
3. Bananu pomiješajte s mlijekom, javorovim sirupom, ekstraktom vanilije i maslacem od kikirikija. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
4. Ulijte smjesu na bazi banane u zdjelu s brašnom. Sve dobro promiješajte.
5. Na zagrijanu tavu stavljajte odjednom dvije do tri žlice smjese za palačinke i formirajte manji krug.
6. Pecite dok se na površini ne počnu pojavljivati mjehurići. Okrenite palačinku i pecite dok se tijesto termički ne obradi do kraja.
7. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu.
8. Poslužite uz priloge po želji poput sezonskog voća, voćnog jogurta, cimeta te dodatnog javorovog sirupa ili meda. Dobar tek!