Prhki keksi (eng. shortbread) omiljena su poslastica diljem svijeta jer se radi od vrlo jednostavnom, a ukusnom desertu. Neki povijesni zapisi potvrđuju da se prhki keksi u Škotskoj pripremaju od 16. stoljeća.
S obzirom da sadrže visok postotak maslaca koji se smatrao iznimno skupom namirnicom, ovi su se keksi nekoć jeli samo u posebnim prilikama. Danas su rado viđeni prizor tijekom cijele godine, a posebno kada se poslužuju uz kavu ili čaj.
Recept za škotske prhke kekse obuhvaća svega tri sastojka: brašno, šećer i maslac. Okus keksa možete dodatno obogatiti i ekstraktom vanilije ili badema.
Tradicionalno škotski prhki keksi se peku u okruglom ili pravokutnom limu za pečenje te režu na manje komade nakon termičke obrade.
Sastojci za škotske prhke kekse:
- 330 g brašna
- 220 g maslaca
- 100 g šećera
Priprema škotskih prhkih keksa:
- Pomiješajte brašno i šećer u zdjeli.
- Maslac narežite na manje komade te ga umiješajte u brašno i šećer. Miješajte sastojke dok ne dobijete smjesu koju možete oblikovati u kuglu.
- Kuglu tijesta podijelite na dva jednaka dijela.
- Ravnomjerno utisnite svaki dio tijesta u dva zasebna plitka okrugla lima za pečenje koje ste prethodno namastili.
- Površinu tijesta ispikajte vilicom pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva oko 30 do 40 minuta, odnosno dok se termički ne obrade do kraja i dobiju lijepu zlatnu boju.
- Pustite da se keks ohladi do kraja, pa ga narežite na trokute.
- Posipajte sa šećerom po želji. Dobar tek!
Belfanini: Prhki blagdanski kolači koje Talijani peku u čast "Baki Mraz" +0