Prhki keksi (eng. shortbread) omiljena su poslastica diljem svijeta jer se radi od vrlo jednostavnom, a ukusnom desertu. Neki povijesni zapisi potvrđuju da se prhki keksi u Škotskoj pripremaju od 16. stoljeća.

S obzirom da sadrže visok postotak maslaca koji se smatrao iznimno skupom namirnicom, ovi su se keksi nekoć jeli samo u posebnim prilikama. Danas su rado viđeni prizor tijekom cijele godine, a posebno kada se poslužuju uz kavu ili čaj.

Slika nije dostupna Hrana i piće Tako dobri: Recept za prefine kekse od kave i čokolade koje morate probati

Recept za škotske prhke kekse obuhvaća svega tri sastojka: brašno, šećer i maslac. Okus keksa možete dodatno obogatiti i ekstraktom vanilije ili badema.

Tradicionalno škotski prhki keksi se peku u okruglom ili pravokutnom limu za pečenje te režu na manje komade nakon termičke obrade.

Sastojci za škotske prhke kekse:

  • 330 g brašna
  • 220 g maslaca
  • 100 g šećera

Hladni pas Hrana i piće Hladni pas: Recept za brzinski njemački kolač od čokolade i keksa koji se ne peče

Priprema škotskih prhkih keksa:

  1. Pomiješajte brašno i šećer u zdjeli.
  2. Maslac narežite na manje komade te ga umiješajte u brašno i šećer. Miješajte sastojke dok ne dobijete smjesu koju možete oblikovati u kuglu.
  3. Kuglu tijesta podijelite na dva jednaka dijela.
  4. Ravnomjerno utisnite svaki dio tijesta u dva zasebna plitka okrugla lima za pečenje koje ste prethodno namastili.
  5. Površinu tijesta ispikajte vilicom pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva oko 30 do 40 minuta, odnosno dok se termički ne obrade do kraja i dobiju lijepu zlatnu boju.
  6. Pustite da se keks ohladi do kraja, pa ga narežite na trokute.
  7. Posipajte sa šećerom po želji. Dobar tek!

Belfanini: Prhki blagdanski kolači koje Talijani peku u čast "Baki Mraz" +0 Belfanini

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju