Čokolada i kava kombinacija je koja je potekla iz raja. Ona dominira i ovim sočnim i mekanim keksima koje se vrlo lako pripremaju i kod kuće.

Keksi se rade od neodoljive kombinacije instant kave, kakaa i čokoladnih kapljica. Uz korištenje miksera za cijeli proces izrade bit će vam potrebno manje od pola sata.

Najteži dio je čekanje da se keksi ohlade prije posluživanja.

Sastojci za kekse od kave i čokolade:

  • 375 g brašna
  • 220 g maslaca
  • 200 g smeđeg šećera
  • 170 g čokoladnih kapljica
  • 100 g bijelog šećera
  • 50 g nezaslađenog kakaa
  • 2 velika jaja
  • 2 žlice instant kave
  • 2 žlice punomasnog mlijeka
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Slika nije dostupna Hrana i piće Hladni pas: Recept za brzinski njemački kolač od čokolade i keksa koji se ne peče

Priprema keksa od kave i čokolade:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Pripremite dva lima za pečenje te ih prekrijte papirom za pečenje.
  2. U manjoj zdjelici pomiješajte instant kavu s dvije žlice mlijeka. Miješajte dok se granule kave ne rastope do kraja u tekućini.
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte zajedno brašno, kakao, sodu bikarbonu i sol.
  4. U drugoj zdjeli pjenasto izmiksajte bijeli i smeđi šećer s maslacem. Potom dodajte jaja i miksajte sve zajedno oko dvije minute.
  5. Dodajte smjesu na bazi kave i ekstrakt vanilije. Postupno umiješajte brašno s kakaom, sodom bikarbonom i soli dok se sve sastojci ne povežu.
  6. Na kraju ručno umiješajte čokoladne kapljice.
  7. Podijelite smjesu na manje dijelove i od njih oblikujte kekse. Otprilike tri žlice smjese bit će vam dovoljno za jedan keks.
  8. Raspredite kekse na papir za pečenje tako da se međusobno ne dodiruju.
  9. Pecite kekse u prethodno zagrijanoj pećnici oko 10 minuta. Ostavite da se ohlade oko 10 minuta prije nego što ih prebacite na tanjur i poslužite. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju