Grčki diples ili thiples slatki su specijalitet od prženog tijesta koji se nakon pečenja uvalja u slatki sirup od šećera i meda pa posipa orasima.
Za pripremu je potrebno nešto vještine, ponajprije jer se rolice jedna po jedna prže u vrućem ulju, pri čemu se okreću vilicom kako bi se ravnomjerno ispekle.
Pripazite da rolice nisu prečvrsto savijene kako ne bi ostale nepečene iznutra. Osim u obliku rolica, diples može biti i u drugim oblicima. Omiljeni desert potječe s Peloponeza na jugu zemlje, gdje se priprema za blagdane, ali i kada proradi inspiracija.
Sastojci za diples:
Za tijesto:
- 1 jaje
- 80 ml cijeđene naranče
- 20 ml ouza (ili rakije)
- 1 prstohvat sode bikarbone
- 1-2 žlice šećera
- 1 prstohvat soli
- 300 g mekog brašna
- škrobno brašno
Za sirup
- 200 ml vode
- 150 g šećera
- 100 g meda
- 1/2 štapića cimeta
- kora naranče
- mljeveni orasi za posipanje
Priprema diplesa:
- Jaje razbijte u posudu pa dodajte sok od naranče, ouzo, sodu bikarbonu, šećer i sol pa miješajte dok se šećer ne rastopi. Zatim dodajte brašno pa umijesite tijesto. Mijesite ga 5-10 minuta. Ako je ljepljivo, dodajte još brašna. Razrežite ga na 4 dijela. Od svakog oblikujte loptice pa ih uvaljajte u škrobno brašno i stavite u posudu te je prekrijte plastičnom folijom. Ostavite 10 minuta da miruje.
- Razvaljajte lopticu tijesta i kotačićem za rezanje odrežite rubove kako biste dobili pravilan pravokutan oblik, a zatim odrežite trake od oko 8 x 15 cm. Trake grubo zarolajte tako da ne budu stisnute i pržite ih jednu po jednu u vrućem ulju. Tijekom pečenja okrećite rolice dvjema vilicama i budite pažljivi kako se ne biste opekli. Kada rolica dobije lijepu boju, prebacite je na upijajući papir i to ponovite s ostalim rolicama.
- Napravite sirup tako da pomiješate vodu i šećer u loncu. Dodajte cimet i komade korice naranče pa kuhajte oko 5 minuta. Izvadite cimet i koricu pa uvaljajte rolicu po rolicu u vrući sirup i pospitemljevenim orasima.