Jarzynowa je salata od krumpira i korjenastog povrća koju Poljaci pripremaju za blagdane i druženja, a vrlo je slična francuskoj. Osim krumpira, mrkve i jaja, u salatu (ovisno o receptu) idu i grašak, kiseli krastavci i jabuka, a često se dodaje i kopar. Sočnost pruža mješavina jogurta, majoneze i senfa.
Sastojci za poljsku salatu:
- 4 srednja krumpira
- 2 srednje mrkve
- 4 jaja
- 6 ukiseljenih krastavaca
- 2 manje jabuke
- 2 žlice gustog jogurta
- 5 žlica majoneze
- 1 žlica senfa
- svežanj kopra
- sol i papar po ukusu
Priprema poljske salate:
- Stavite krumpir i oguljenu mrkvu u lonac, dodajte vodu i pustite da zavri. Kuhajte dok ne omekša. Jaja skuhajte u drugom loncu.
- Kad se ohladi, ogulite krumpir pa ga nasjeckajte na kockice. Narežite i mrkvu, jaja, kisele krastavce i jabuke. Usitnite kopar.
- Pomiješajte jogurt, majonezu i senf pa promiješajte.
- Prebacite sve sastojke u istu zdjelu pa pažljivo miješajte dok preljev ne obloži povrće. Prema potrebi dodatno začinite i ostavite da se hladi.
Za meso koje se u ustima topi poput maslaca: Tehnika sporog kuhanja koja više nije rezervirana samo za restorane +2