Bilo da izbjegavate brašno ili želite pripremiti brzinski proteinski obrok, mogla bi vam se svidjeti pita bez kore koju možete poslužiti s omiljenom salatom.
Pita od jaja, slanine i sira praktičan je obrok za ponijeti na posao, ili zalogaj za vraćanje energije nakon vježbanja. Slobodno se poigrajte začinima poput sušenog origana, kopra, bosiljka i majčine dušice, a ako želite, možete i kombinirati više vrsta sira poput mozzarelle, parmezana, trapista i cheddara.
Želite li je malo zakomplicirati, slobodno dodajte u smjesu pirjane gljive, naribane i ocijeđene tikvice, sušene rajčice (prethodno ih namočite), ili pak povrće poput špinata i blitve.
Recept za pitu od svježeg sira i slanine - sastojci:
- 6 velikih jaja
- 100 g slanine
- 250 g svježeg sira
- ½ žličice soli
- ½ žličice papra
- 60 g sira (cheddar, gauda, trapist, ementaler…)
- 2 žlice (oko 20 g) nasjeckanog mladog luka — po želji
- 1/4 žličice sušenog origana
Recept za pitu od svježeg sira i slanine - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C. Nauljite okrugli kalup za pite promjera oko 23 cm (ili sličan vatrostalni kalup).
- Slaninu narežite na kockice i ispržite pa ostavite da se ohladi.
- U blender stavite jaja, svježi sir, sol i papar. Miksajte dok smjesa ne postane posve glatka. U smjesu dodajte naribani sir i nasjeckani mladi luk. Sve dobro promiješajte i ulijte u kalup.
- Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 30–35 minuta, dok sredina ne očvrsne (ne smije biti vlažna) i površina se lagano napuhne. Izvadite iz pećnice i pustite da stoji 5 minuta prije rezanja i posluživanja.
Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse

