Piletinu volimo jer sa svakim novim receptom otkrivamo neko njeno novo lice. Ova kombinacija s puno intenzivnih okusa – burbon, cheddar, senf i jabuke, oduševit će i one koji je smatraju dosadnom i bezličnom. Ovo raskošno jelo sprema se u jednoj posudi i ne zahtijeva ni puno muke ni truda.
Nemojte očajavati ako vam se čini da je umak prerijedak, dajte mu vremena da se zgusne. Ljubitelji sira mogu količinu iz recepta utrostručiti i dobit će umak nalik na fondue.
Pazite da se luk i jabuke ne raskuhaju. To ćete spriječiti ako ih pirjate na vatri srednje jačine – dovoljno da se karameliziraju, ali ne i raspadnu i pretvore u kašu. Piletinu pak pržite na jakoj vatri i imajte na umu da će se file bijelog mesa speći puno prije nego zabatak.
Ne morate koristiti najfiniji burbon, i onaj srednje klase bit će dobar za kuhanje. Ako imate i neki finiji, počastite se dok kuhate da ste u istom „raspoloženju“ kao i vaš obrok.
Piletinu s jabukama i burbonom možete poslužiti uz rižu ili pečeni krumpir koji će se sjajno slagati s ovim izdašnim umakom.
Sastojci za piletinu s jabukama i burbonom:
- 1 žlica maslaca
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 manji crveni luk, narezan na tanke ploške
- 1 jabuka, narezana na tanke kriške
- 1/2 žličice soli
- 1000 g piletine (prsa ili zabatci – po želji)
- Svježe mljeveni crni papar
- 2 žlice dijon senfa
- 1/4 žličice mljevene slatke paprike
- 1/2 šalice burbona
- 1 šalica pilećeg temeljca
- 1 šalica vrhnja za kuhanje
- 60 g bijelog cheddar sira, naribanog
- Grančica timijana, za posluživanje (po želji)
Priprema piletine s jabukama i burbonom:
- U dubokoj tavi od na srednje jakoj vatri zagrijte maslac i 1 žlicu ulja. Kad se maslac otopi dodajte luk i jabuke i začinite s 1/2 žličice soli. Kuhajte, povremeno miješajući, dok luk ne počne venuti, a jabuke ne omekšaju, oko 6 minuta. Prebacite na čisti tanjur.
- Ako ste se odlučili za pileća prsa, prerežite ih na pola da dobijete tanje filete. Ako ćete kuhati sa zabatcima, trebat će nešto dulje da se speku. Meso posolite i popaprite i pecite na preostale dvije žlice ulja. Kada je ispečeno, prebacite na tanjur s lukom i jabukama.
- U istoj tavi na srednje jakoj vatri prokuhajte senf i papriku, miješajući, oko 30 sekundi. Dodajte burbon i kuhajte, i dalje miješajući dok se tekućina ne počne reducirati i dok ne prestanete osjećati miris alkohola, oko 1 minutu. Dodajte temeljac i pustite da lagano kuha dok se tekućina ne ukuha na otprilike pola količine, oko 3 do 4 minute.
- Smanjite vatru i umiješajte vrhnje i sir pa kuhajte dok se sir ne otopi i dok umak ne počne lagano kuhati. Pojačajte vatru i kuhajte, povremeno miješajući, dok se malo ne zgusne, 3 do 5 minuta.
- Vratite piletinu, luk i jabuke natrag u tavu i nastavite kuhati, miješajući, dok se ne zagriju, još 2 do 3 minute. Po potrebi posolite i prije posluživanja ukrasite listićima timijana.