Piletinu volimo jer sa svakim novim receptom otkrivamo neko njeno novo lice. Ova kombinacija s puno intenzivnih okusa – burbon, cheddar, senf i jabuke, oduševit će i one koji je smatraju dosadnom i bezličnom. Ovo raskošno jelo sprema se u jednoj posudi i ne zahtijeva ni puno muke ni truda.

Nemojte očajavati ako vam se čini da je umak prerijedak, dajte mu vremena da se zgusne. Ljubitelji sira mogu količinu iz recepta utrostručiti i dobit će umak nalik na fondue.

Pazite da se luk i jabuke ne raskuhaju. To ćete spriječiti ako ih pirjate na vatri srednje jačine – dovoljno da se karameliziraju, ali ne i raspadnu i pretvore u kašu. Piletinu pak pržite na jakoj vatri i imajte na umu da će se file bijelog mesa speći puno prije nego zabatak.

Ne morate koristiti najfiniji burbon, i onaj srednje klase bit će dobar za kuhanje. Ako imate i neki finiji, počastite se dok kuhate da ste u istom „raspoloženju“ kao i vaš obrok.

Piletinu s jabukama i burbonom možete poslužiti uz rižu ili pečeni krumpir koji će se sjajno slagati s ovim izdašnim umakom.


Sastojci za piletinu s jabukama i burbonom:

  • 1 žlica maslaca
  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 manji crveni luk, narezan na tanke ploške
  • 1 jabuka, narezana na tanke kriške
  • 1/2 žličice soli
  • 1000 g piletine (prsa ili zabatci – po želji)
  • Svježe mljeveni crni papar
  • 2 žlice dijon senfa
  • 1/4 žličice mljevene slatke paprike
  • 1/2 šalice burbona
  • 1 šalica pilećeg temeljca
  • 1 šalica vrhnja za kuhanje
  • 60 g bijelog cheddar sira, naribanog
  • Grančica timijana, za posluživanje (po želji)

Priprema piletine s jabukama i burbonom:

  1. U dubokoj tavi od na srednje jakoj vatri zagrijte maslac i 1 žlicu ulja. Kad se maslac otopi dodajte luk i jabuke i začinite s 1/2 žličice soli. Kuhajte, povremeno miješajući, dok luk ne počne venuti, a jabuke ne omekšaju, oko 6 minuta. Prebacite na čisti tanjur.
  2. Ako ste se odlučili za pileća prsa, prerežite ih na pola da dobijete tanje filete. Ako ćete kuhati sa zabatcima, trebat će nešto dulje da se speku. Meso posolite i popaprite i pecite na preostale dvije žlice ulja. Kada je ispečeno, prebacite na tanjur s lukom i jabukama.
  3. U istoj tavi na srednje jakoj vatri prokuhajte senf i papriku, miješajući, oko 30 sekundi. Dodajte burbon i kuhajte, i dalje miješajući dok se tekućina ne počne reducirati i dok ne prestanete osjećati miris alkohola, oko 1 minutu. Dodajte temeljac i pustite da lagano kuha dok se tekućina ne ukuha na otprilike pola količine, oko 3 do 4 minute.
  4. Smanjite vatru i umiješajte vrhnje i sir pa kuhajte dok se sir ne otopi i dok umak ne počne lagano kuhati. Pojačajte vatru i kuhajte, povremeno miješajući, dok se malo ne zgusne, 3 do 5 minuta.
  5. Vratite piletinu, luk i jabuke natrag u tavu i nastavite kuhati, miješajući, dok se ne zagriju, još 2 do 3 minute. Po potrebi posolite i prije posluživanja ukrasite listićima timijana.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju