Jabuke izvorno potječu iz brdovitih područja jugozapadne Kine, a početke uzgoja treba tražiti u drevnoj Perziji. Od tamo su trgovačkim putevima stigle do Crnog mora, odakle se jabuka proširila u jugoistočnu, a potom u srednju Europu. Danas postoji na tisuće sorti jabuka, a kod nas su neke od najpopularnijih Zlatni i Crveni Delišes, Jonagold, Idared, Granny Smith, Pink Lady, Fuji, Gala i Braeburn. Pronaći ćete i sorte kao što su Pinova, Red Topaz, Crimson Crisp, Opal, Jonagored i druge.

Jabuke su ukusne svježe, u salatama, slasticama, kompotima i „iz ruke“, a kako biste znali koje su najbolje za pečenje i kuhanje treba se voditi za okusom, ali i teksturom. Dobre jabuke za pečenje slatkasto su kiselkaste i neće se raspasti u pećnici. Jabuka Granny Smith idealna je za pripremu savijača zbog čvrste teksture, a i odlična je sorta za kuhanje i pečenje kolača te slastica. Možete je kombinirati i sa slađim, aromatičnim sortama za više okusa. Za savijače su odlične i druge vrste jabuka koje nemaju previše soka, poput primjerice sorte Braeburn.

Pita od jabuka Pita od jabuka (Foto: Shutterstock)

Za kuhanje su pak bolje mekše jabuke nježnije teksture koje će se jednostavno pretvoriti u kompot ili umak. Prije kuhanja, jabuke narežite na vrlo sitne komadiće kako bi se brže skuhale i raspale, a možete ih i naribati. Odlična ideja je koristite različite vrste jabuka kako biste dobili bogatiji okus, a kuhanjem možete sačuvati i oštećene jabuke koje su i dalje zdrave, ali natučene - nitko neće znati da u početku nisu bile savršene.

Japanski ljepljivi kolačić koji svake godine odnese više života Mochi - 3 Mochi - 2 Mochi - 1 +0 Mochi - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju