Pečeni losos izvrstan je odabir za ručak ili večeru. Ova riba iz porodice Salmonidae obiluje bjelančevinama i omega 3 masnim kiselinama koje su važne za zdravlje srca i cijelog kardiovaskularnog sustava.
Pečeni losos izvrsno se kombinira s različitim začinskim biljem, češnjakom i limunom. Upravo su ove namirnice baza slasnog umaka koje će se savršeno sljubiti s pečenom ribom.
Umak se priprema u blenderu u svega pet minuta od svježeg začinskog bilja, limuna, maslinovog ulja, ljutike i češnjaka.
Sastojci za pečeni losos sa zelenim umakom:
- 450 g fileta lososa
- 200 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 15 g svježih listića peršina
- 10 g svježih listića korijandera
- 5 g svježeg kopra
- 5-6 češnja češnjaka
- 2 žlice svježeg origana
- 1 ljutika
- 1 žlica svježe iscijeđenog limunovog soka
- 1 čajna žličica limunove korice
- ½ čajne žličice dimljene crvene paprike u prahu
- sol i papar po želji
Priprema pečenog lososa sa zelenim umakom:
- Filete lososa posolite, popaprite i premažite s malo dimljene mljevene crvene paprike. Stavite peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 150 Celzijevih stupnjeva oko 20-ak minuta, odnosno dok riba nije savršeno pečena.
- U blenderu pomiješajte svježe listiće peršina, korijandera, kopra i origana zajedno s očišćenim i nasjeckanim češnjakom te ljutiku.
- Prelijte ove sastojke s oko 2 dcl ekstra djevičanskog maslinovog ulja, limunovim sokom i limunovom koricom. Posolite i poparite po želji. Blendajte smjesu dok ne postane glatka i bez grudica.
- Poslužite odmah uz pečeni losos. Dobar tek!
Najzdravije vrste riba koje možete pronaći na hrvatskim ribarnicama +0