Pečeni losos izvrstan je odabir za ručak ili večeru. Ova riba iz porodice Salmonidae obiluje bjelančevinama i omega 3 masnim kiselinama koje su važne za zdravlje srca i cijelog kardiovaskularnog sustava.

Pečeni losos izvrsno se kombinira s različitim začinskim biljem, češnjakom i limunom. Upravo su ove namirnice baza slasnog umaka koje će se savršeno sljubiti s pečenom ribom.

Umak se priprema u blenderu u svega pet minuta od svježeg začinskog bilja, limuna, maslinovog ulja, ljutike i češnjaka.

Sastojci za pečeni losos sa zelenim umakom:

  • 450 g fileta lososa
  • 200 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 15 g svježih listića peršina
  • 10 g svježih listića korijandera
  • 5 g svježeg kopra
  • 5-6 češnja češnjaka
  • 2 žlice svježeg origana
  • 1 ljutika
  • 1 žlica svježe iscijeđenog limunovog soka
  • 1 čajna žličica limunove korice
  • ½ čajne žličice dimljene crvene paprike u prahu
  • sol i papar po želji

Priprema pečenog lososa sa zelenim umakom:

  1. Filete lososa posolite, popaprite i premažite s malo dimljene mljevene crvene paprike. Stavite peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 150 Celzijevih stupnjeva oko 20-ak minuta, odnosno dok riba nije savršeno pečena.
  2. U blenderu pomiješajte svježe listiće peršina, korijandera, kopra i origana zajedno s očišćenim i nasjeckanim češnjakom te ljutiku.
  3. Prelijte ove sastojke s oko 2 dcl ekstra djevičanskog maslinovog ulja, limunovim sokom i limunovom koricom. Posolite i poparite po želji. Blendajte smjesu dok ne postane glatka i bez grudica.
  4. Poslužite odmah uz pečeni losos. Dobar tek!

Najzdravije vrste riba koje možete pronaći na hrvatskim ribarnicama +0 Srdele - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju