Za pariške njoke vam ne treba krumpir, već tek nekoliko sastojaka za kuhano tijesto. Nakon kuhanja ih možete pretvoriti u jedan od brojnih specijaliteta – poslužiti s umakom od sira i kopra, zapeći sa sirom i umakom od rajčice u pećnici ili ispržiti na tavi uz dodatak šunke ili slanine. Pariške njoke lako možete i pripremiti unaprijed, što je praktično ako vam treba brzinsko jelo kada stignu gosti.

Sastojci za pariške njoke:

  • 250 ml mlijeka
  • 60 g maslaca
  • 125 g brašna
  • 1 žlica senfa
  • 3 velika jaja
  • 2 žlice ulja za prženje

Priprema pariških njoka:

  1. Dodajte mlijeko i maslac u lonac srednje veličine pa ga stavite na umjerenu vatru. Pustite da prokuha te smanjite vatru i dodajte brašno, neprestano miješajući kuhačom dok ne dobijete glatko elastično tijesto koje se odvaja od stranica posude.
  2. Prebacite smjesu u zdjelu samostojećeg miksera (koristite lopatice kao nastavak) pa dodajte senf i miksajte jednu minutu. Smjesa će izgledati kao da se raspada, ali tako treba biti. Dodajte jaja, jedno po jedno, i tucite dvije minute ili dok se svako jaje potpuno ne sjedini sa smjesom. Trebali biste dobiti gusto tijesto, ali ipak dovoljno rijetko da ga možete protisnuti. Pripremite slastičarsku vrećicu sa širokim nastavkom ili uzmite običnu plastičnu te joj odrežite vrh na širinu od otprilike 2 cm.
  3. Zakuhajte vodu i kada provri, istiskujte smjesu za njoke kroz vrećicu. Kuhajte ih dok ne isplivaju na površinu (oko minutu i pol) i zatim ih izvadite šupljikavom žlicom. Prebacite ih na pladanj ili tanjur te ga prekrijte plastičnom folijom.
  4. Zagrijte maslac na tavi pa pržite njoke sve dok malo ne potamne i zapeku se. Poslužite ih s umakom od rajčice i posipajte sirom. Prema želji, možete ih i kratko zapeći u pećnici dok se sir ne rastopi.

Neokrunjeni kraljevi gljiva: Majstori maskiranja koji nisu jestivi, ako se pripreme na pogrešan način Smrčci - 6 Smrčci - 5 Smrčci - 4 +2 Smrčci - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju