Tražite li doručak koji će vas dugo držati sitima, možete isprobati palačinke od crvene leće. Osim što sadrže biljne proteine, palačinke od crvene leće zdravije su rješenje od kruha jer nemaju aditiva i drugih, štetnih dodataka – a i znate što jedete. Palačinke od crvene leće slične su indijskim dosama, ali je priprema nešto jednostavnija jer ne traži fermentaciju tijesta, na koju odlazi mnogo vremena. Leću, međutim, treba dobro oprati: ispirite je sve dok voda ne bude čista.

Također, leću je potrebno i namočiti, najbolje preko noći da vas ujutro sastojci dočekaju spremni. Nakon što je rehidrirate, leću izmiksajte s vodom i omiljenim začinima u tijesto gustoće poput onog za palačinke. Ne samo da su jednostavne za pripremu, palačinke od leće mogu poslužiti za raznovrsna jela. Odlične su napunjene omiljenom salatom, povrćem iz tave ili mesom.

Sastojci za palačinke od leće:

  • 165 g crvene leće
  • 1 žličica soli
  • ½ žličice praška za pecivo
  • 1 i ½ žličice brašna od slanutka
  • Začini: po žličica kumina, kurkume, korijandera i ½ žličice mljevenog čilija u prahu, češanj češnjaka i deblja kriška đumbira
  • ulje za prženje

Priprema palačinki od leće 

  1. Leću namočite preko noći pa je sutradan dobro isperite. Stavite je u blender sa svim ostalim sastojcima osim ulja i otprilike 300 ml vode da dobijete gustoću gušćeg tijesta za palačinke.
  2. Zagrijte tavu koja se ne lijepi na laganoj do srednjoj vatri, premažite je silikonskom četkicom s malo ulja (jedna žličica je dovoljna ako koristite tavu s neprijanjajućim premazom).
  3. Na vruću tavu izlijte četvrtinu smjese i stražnjom stranom žlice kružno rasporedite smjesu – palačinka bi trebala biti malo deblja od klasične palačinke.
  4. Svaku palačinku pecite oko tri minute s jedne strane i zatim je okrenite. Pecite dvije minute s druge strane. Pazite da ne prepečete palačinke jer će biti suhe. Ispečene palačinke držite složene na hrpi u toploj pećnici dok napravite ostale pa ih napunite prema želji.

Pohane hrenovke: Brzi recept za jelo koje Amerikanci jedu za proslave Corn dog - 1 Corn dog - 3 Corn dog - 2 +0 Corn dog - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju