Koliko jaja, toliko ide i brašna i šećera, jednostavna je formula za padišpanj, omiljeni kolač na hrvatskoj obali i otocima. Prozračan i mek biskvit vole i u Italiji, gdje ga ponekad "zakompliciraju" kakvom finom kremom od vanilije ili koriste kao podlogu za tiramisu, umjesto piškota.

Tradicionalni padišpanj radi se bez praška za pecivo, pa je potrebno nešto strpljenja kako bi se miješanjem napravili mjehurići zraka u tijestu. Neke kuharice posebno tuku žumanjke sa šećerom, ručno oko pola sata pa dodaju snijeg od bjelanjaka, a prema drugim receptima jaja se tuku u komadu.

Padišpanj se nekoć se pekao u starinskim posudama bez masnoće ili papira za pečenje pa bi se ostavio da se ohladi okrenut naopako te zatim nožem odvajao od stijenki posuda. Danas ga je jednostavnije peći u kalupu za torte. Kako bi kolač bio mirisniji, ponekad se dodaje limunova ili narančina korica, vanilija, aroma ili liker badema te prošek.

Padišpanj se peče na nižoj temperaturi, oko 150 do 160 Celzijevih stupnjeva kako bi se lijepo digao, oko jedan sat. Ukusan je i danima nakon pečenja, a tko izdrži da ne pojede sve odmah, može u njemu uživjeti i do tjedan dana.

Sastojci za padišpanj:

10 žlica šećera
10 žlica brašna
10 jaja

Prema želji:

naribana kora limuna ili naranče
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

1. Jaja tucite ručno sa šećerom oko pola sata dok ne dobijete pjenastu smjesu.

2. Kuhačom lagano umiješajte prosijano brašno. Uzmite kalup za torte (ili starinski limeni lonac) pa ga obložite papirom za pečenje i namastite te ulijte smjesu.

3. Pecite oko 65 minuta na 150 Celzijevih stupnjeva. Čačkalicom možete provjeriti je li kolač pečen – ako izađe iz njega suha, spreman je za vađenje iz pećnice.

4. Kad se ohladi, kolač prema želji pospite limunovom koricom i šećerom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju