Kolač od crvenog ribizla pravi je ljetni desert za koji ne treba ni previše vremena ni truda, nije presladak, ali je zato jako ukusan.
Sve što trebate je napraviti jednostavnu koru, a preko nje dolazi istučeni bjelanjak s umiješanim ribizlima. Izvana će ih sakriti, a u presjeku se ottkriva sve bogatstvo ovog jednostavnog deserta.
Za pripremu kolača od crvenog ribizla treba vam tek 20 minuta, za pečenje 35 i još ćete morati pričekati oko pola sata da se kolač malo ohladi na sobnoj temperaturi.
Kolač od crvenog ribizla - sastojci:
Za koru
- 190 grama brašna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 115 g maslaca, omekšanog
- 100 g šećera
- 2 velika jaja, odvojeni bjelanjci i žumanjci
- 1 ½ čajne žličice naribane limunove korice
Nadjev
- 100 g šećera
- 2 čajne žličice kukuruznog škroba
- 300 g crvenog ribizla
Kolač od crvenog ribizla - priprema:
- Prosijte brašno i prašak za pecivo u zdjelu srednje veličine. Umiješajte maslac, šećer, žumanjke i limunovu koricu i miksajte dok se ne formira tijesto. Pokrijte i ostavite da odstoji na hladnom mjestu 30 minuta. Bjelanjke ostavite sa strane za nadjev.
- Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva. Namastite dno i stranice kalupa s odvojivim dnom promjera 25 cm. Razvaljajte tijesto u krug promjera 25 cm i položite ga u pripremljeni kalup s odvojivim dnom.
- Pecite u zagrijanoj pećnici dok ne porumeni, oko 25 minuta.
- Dok se tijesto peče, pripremite nadjev. Tucite bjelanjke u staklenoj ili metalnoj zdjeli dok ne dobijete čvrsti snijeg. Postupno umiješajte šećer i kukuruzni škrob i miksajte još 5 minuta. Rukom umiješajte ribizle, a zatim rasporedite preko kore.
- Vratite u pećnicu i pecite dok vrh bjelanjak na vrhu ne dobije boju, oko 10 minuta. Ohladite na sobnoj temperaturi i poslužite.