Orgeat je poput tekućeg marcipana koji se dodaje koktelima kao što je primjerice Mai Tai, a u kombinaciji s kavom, mlijekom, pa čak i običnom vodom, postaje navlakuša od koje se teško odvojiti – naravno, pod uvjetom da volite opojni bademasti okus. Kuhari ga dodaju i u kolače s keksima, voćne salate ili pite, a isprobajte ga i u crnom čaju. 

Orgeat se tradicionalno radio od ječma, a u novije se vrijeme počeo koristiti badem. Okusom podsjeća na bezalkoholni, mliječni amaretto. Orgeat se može kupiti, ali i pripremiti kod kuće na nekoliko načina. Osim badema koristi se i šećer, votka ili neko drugo jako alkoholno piće, vodica narančina cvijeta te ponekad i ružina vodica.

Vodica narančina cvijeta destilat je cvijeta narančina drveta i čest je dodatak slatkim jelima perzijske, arapske, indijske i turske kuhinje, a daje im karakterističnu slatku notu. U našim je krajevima omiljeniji pak liker od narančina cvijeta kakav se tradicionalno pravi u dubrovačkom kraju. Vodica narančinog cvijeta može se pronaći u trgovinama zdrave hrane.

Bademe za orgeat potrebno je tostirati, a ako nemate puno vremena, možete se poslužiti prečicom i iskoristiti bademovo mlijeko. Ovisno o tome skida li se kožica badema ili ne, sirup će imati svjetliju odnosno tamniju boju. Sirup će biti tamniji i ako votku zamijenite tamnijim pićem, primjerice konjakom. Kako bi se naglasio miris, dopušteno je dodati i koju kap bademova ekstrakta. Domaći sirup možete čuvati u hladnjaku do mjesec dana. 

Sastojci za orgeat:

2 šalice badema
1 i 1/2 šalice šećera
1 i 1/4 šalice vode
1 žličica narančine vodice
30 ml votke

Priprema:

1. Tostirajte bademe u limu za pečenje na 200 Celzijevih stupnjeva 4 minute. Na pola pečenja protresite lim.

2. Ohlađene bademe stavite u blender ili mikser pa usitnite u prah.

3. Na umjerenoj vatri kuhajte šećer i vodu dok ne zakuha, oko tri minute, miješajući.

4. Dodajte bademe i kuhajte na laganoj vatri miješajući. Prije nego što prokuha, maknite s vatre i poklopite. Ostavite najmanje 3 sata, ali ne više od 12 pa procijedite kroz gazu. Dodajte votku i narančinu vodicu pa promiješajte i spremite u čistu staklenku.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju