Taramasalata je namaz koji se radi od baze starog kruha ili kuhanog krumpira, a oplemenjuje s taramom, odnosno ikrom dimljenog bakalara, maslinovim uljem i limunovim sokom.
Ovisno o boji ikre, boja namaza može varirati od bež nijansi do izražajnih ružičastih nota.
Taramasalata ima brojne varijante – u namaz se dodaje sve od češnjaka i mladog luka do paprike i jabučnog octa. Iznimno je popularno u Turskoj i Grčkoj gdje se poslužuje s kruhom kao dio meze.
Tradicionalno se priprema u mužaru i ima vrlo grubu teksturu. No moderne verzije recepta pretvorile su taramasalatu u glatki namaz koji je najlakše napraviti u sjeckalici povrća ili dobrom blenderu.
Sastojci za taramasalatu:
- 175 g dimljene ikre bakalara
- 100 g bijelog starog kruha bez kore
- 90 ml maslinova ulja
- 2 žlice limunova soka
- 1 češanj češnjaka
- ½ luka
Priprema taramasalate:
- Namočite kruh u hladnoj vodi oko 10 minuta. Istisnite višak vode iz omekšanog kruha, a kruh stavite u sjeckalicu povrća.
- Dodajte dimljenu ikru bakalara, očišćeni češnjak i luk te limunov sok. Pulsirajte dok se sastojci na sljube.
- Postupno počnite dodavati maslinovo ulje kao da pripremate majonezu.
- Kada su svi sastojci pomiješani, prebacite smjesu u zdjelicu i stavite u hladnjak na oko sat vremena.
- Ohlađeni namaz poslužite s tostiranim pogačama, četvrtinama limuna i maslinama. Dobar tek!