Taramasalata je namaz koji se radi od baze starog kruha ili kuhanog krumpira, a oplemenjuje s taramom, odnosno ikrom dimljenog bakalara, maslinovim uljem i limunovim sokom.

Ovisno o boji ikre, boja namaza može varirati od bež nijansi do izražajnih ružičastih nota.

Taramasalata ima brojne varijante – u namaz se dodaje sve od češnjaka i mladog luka do paprike i jabučnog octa. Iznimno je popularno u Turskoj i Grčkoj gdje se poslužuje s kruhom kao dio meze.

Tradicionalno se priprema u mužaru i ima vrlo grubu teksturu. No moderne verzije recepta pretvorile su taramasalatu u glatki namaz koji je najlakše napraviti u sjeckalici povrća ili dobrom blenderu.

Sastojci za taramasalatu:

  • 175 g dimljene ikre bakalara
  • 100 g bijelog starog kruha bez kore
  • 90 ml maslinova ulja
  • 2 žlice limunova soka
  • 1 češanj češnjaka
  • ½ luka

Priprema taramasalate:

  1. Namočite kruh u hladnoj vodi oko 10 minuta. Istisnite višak vode iz omekšanog kruha, a kruh stavite u sjeckalicu povrća.
  2. Dodajte dimljenu ikru bakalara, očišćeni češnjak i luk te limunov sok. Pulsirajte dok se sastojci na sljube.
  3. Postupno počnite dodavati maslinovo ulje kao da pripremate majonezu.
  4. Kada su svi sastojci pomiješani, prebacite smjesu u zdjelicu i stavite u hladnjak na oko sat vremena.
  5. Ohlađeni namaz poslužite s tostiranim pogačama, četvrtinama limuna i maslinama. Dobar tek!

Svemir za sebe: Vodič kroz slasne vrste turskog kebaba Testi kebab Iskender kebab Ciger kabab +4 Cag kebab

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju