Ovaj kolač od naranče nije samo divno sočan, nego ga je i vrlo jednostavno napraviti, a kao bonus – čitava će vam kuća mirisati na naranče. Poslužite ga kao desert ili kao doručak i uživajte u aromama juga.

Kolač od naranče s točkastom glazurom vrlo će dobro izgledati, pa razmislite o njemu ako želite da vas gosti hvale. Treba se hladiti, pa ipak neće biti gotov isti čas, ali za samu pripremu trebat će vam tek 10 minuta.

Trikova nema, jednostavno ćete sve zamutiti i izliti u pleh, a rezultat će biti još bolji ako radite sa sastojcima sobne temperature. Ako kolač napravite dan ranije nego što ćete ga poslužiti, glazurom ga prelijete tek neposredno prije posluživanja. Ona će mu dati i poseban izgled zbog komadića narančine korice.

Sastojci za najsočniji kolač od naranče:

  • ulje u spreju
  • 300 g šećera
  • 4 žlice sitno ribane kore od naranče, podijeljeno
  • 150 g maslaca, sobne temperature
  • 3 velika jaja, sobne temperature
  • 2 čajne žličice praška za pecivo
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 270 g brašna, podijeljeno
  • 120 ml tekućeg jogurta
  • 5 žlica svježeg soka od naranče, podijeljeno
  • 120 g šećera u prahu

Priprema najsočnijeg kolača od naranče:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Namastite kalup za kruh i obložite ga papirom za pečenje (ostavite viška preko rubova kako biste lakše izvadili kolač iz pkalupa).
  2. U velikoj zdjeli utrljajte 3 žlice narančine korice u šećer i pomiješajte. Dodajte maslac. Miksajte srednje velikom brzinom dok smjesa ne postane pahuljasta, 3 do 4 minute. Dodajte jaja, jedno po jedno, i dobro umiksajte svako.
  3. Umiješajte prašak za pecivo i sol, dodajte pola količine brašna i umiješajte silikonskom lopaticom. Ulijte jogurt i 3 žlice soka od naranče pa dodajte preostalo brašno i miješajte dok se grudice ne izgube, a tijesto se ne ujednači. Prebacite tijesto u lim za pečenje kruha i zagladite žlicom.
  4. Pecite kolač dok ne naraste i ne dobije boju, 35 do 40 minuta. Pokrijte folijom i dalje pecite dok kolač čačkalica iz sredine kolača ne izađe gotovo suha.
  5. Izvadite kolač iz kalupa uz pomoć papira za pečenje i ostavite da se sasvim ohladi, najmanje 2 sata.
  6. U zdjelici zamiješajte šećer u prahu, 1 žlicu soka od naranče i preostalu 1 žlicu korice. Dodajte pomalo i preostali sok dok ne dobijete gustu glazuru.
  7. Prelijte glazuru preko ohlađenog kolača i razmažite je da se prelije preko rubova. Ostavite da se stegne, 10 do 20 minuta, pa poslužite.

Miriše na medenjake: Sočni kolač od čokolade i kakaa koji je teško prestati jesti +0 Piernik

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju