Piernik je jednostavan, ali sočan poljski kolač koji miriše poput paprenjaka i medenjaka, a slast mu daje i čokoladna glazura. Kako bi imao karakterističnu aromu trebat će vam mješavina začina za medenjake ili pumpkin spice, a možete i sami napraviti mješavinu od cimeta, đumbira, klinčića i muškatnog oraščića. Neki kuhari će dodati i piment, mljeveni korijander, kardamom, kakao prah, crni papar kao i zvjezdasti anis te kim.
Piernik bi se s poljskog preveo kao „paprenjak“, ali može i ne mora sadržavati papar. Med se tradicionalno dodaje u kolač, sol naglašava okus, a maslac je tu za sočnost.
Piernik možete ukrasiti sitno sjeckanim orašastim plodovima poput badema, lješnjaka ili oraha, kao i dodati usitnjeno sušeno voće kao što su marelice, jabuke ili šljive. Poželite li, kolač možete i zamrznuti, a u tom slučaju ga iskoristite unutar tri mjeseca.
Sastojci za piernik:
- 210 g brašna
- ⅔ žličice praška za pecivo
- ½ žličice sode bikarbone
- ⅕ žličice soli
- 2 žličice mješavine začina za medenjake ili pumpkin spice
- 1 žličica mljevenog đumbira
- ½ žličice cimeta
- 2 žličice kakaa
- 90 smeđeg šećera
- 120 g meda
- 100 g maslaca
- 100 ml vode
- 2 velika jaja
Za preljev:
- 50 g nasjeckane tamne čokolade
- 50 g mliječne čokolade
- 1 i ½ žličice maslaca
- 2 žlice nasjeckanih orašastih plodova/sušenog voća
Priprema piernika:
- U loncu pomiješajte maslac, med, šećer i vodu. Lagano zagrijavajte dok se maslac ne počne topiti miješajući kuhačom pa maknite s vatre i nastavite miješati dok se maslac potpuno ne otopi. Ostavite sa strane da se ohladi.
- Pripremite suhe sastojke: pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, začine i kakao.
- U međuvremenu zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva Celzija i namastite kalup od 23 cm i obložite ga papirom za pečenje.
- Nakon što se mokra smjesa ohladi (još uvijek može biti malo mlaka) umiješajte jaja. Postupno umiješajte suhu smjesu dok se potpuno ne sjedini, al nemojte previše miješati tijesto.
- Ulijte tijesto u lim. Pecite u donjem dijelu pećnice kako bi gornji dio što manje pucao 1 sat i 10 minuta (ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista).
- Izvadite iz pećnice i ostavite u kalupu 10 minuta, a zatim stavite kolač na rešetku za hlađenje. Pričekajte da se potpuno ohladi prije ukrašavanja.
- Otopite obje čokolade s 1,5 žličicom maslaca na pari ili u mikrovalnoj pećnici, dobro promiješajte i prelijte po kolaču. Pospite orašastim plodovima/suhim voćem i nježno pritisnite kako bi ostali na mjestu dok se čokolada stvrdne. Pričekajte da se čokolada potpuno stvrdne prije nego što poslužite kolač.
Zagrebački klasik: Restoran koji od samih početaka oduševljava i u kojem nećete žaliti za eurima +2