Španjolski zeleni umak mojo verde daje dodatnu dozu svježine mesu ili ribi, odličan je u kombinaciji s krumpirima, tortiljama, na pizzi ili s povrćem s roštilja. Mojo verde korijene vuče s Kanara, ali priprema se diljem Španjolske. Kako bi bio kremastiji koristiti možete i avokado koji izmiksajte s ostalim sastojcima.
Sastojci za mojo verde:
1 veliki svežanj lišća korijandra bez peteljki ili peršina
3 češnja češnjaka
60 g suncokretovih sjemenki
sok od 1/2 limete
1/2 žličice kumina
1 žličica morske soli
1/2 žličice crnog papra
170 ml maslinovog ulja
Priprema mojo verdea:
- Pomiješajte listove korijandra ili peršina, češnjak, sjemenke suncokreta, sok od limete, kumin, morsku sol i crni papar pa miksajte postepeno dodajući maslinovo ulje u tankom mlazu sve dok ne dobijete željenu gustoću.
- Postupno dodajte ulje dok vam se ne svidi konzistencija.
- Poslužite uz tost, pečeni krumpir, pečeno povrće ili ribu.
- Umak možete čuvati u steriliziranim staklenkama. Na vrh ulijte i po žlicu maslinovog ulja pa poklopite i čuvajte u hladnjaku. Umak možete i zamrznuti.
Pesto genovese: Recept za jednostavan umak za tjesteninu koji je gotov u trenu +16