Frijoles charros jednostavno je meksičko jelo koje će se svidjeti ljubiteljima pikantnog graha. Za recept će vam trebati i meso, poput slanine ili dimljene šunke, a strpljivim kuhanjem izvući ćete najbolje od arome. Frijoles charros pripremali su meksički kauboji kako bi imali dovoljno snage za fizički rad, a jede se i danas – najčešće uz rižu ili kukuruzni kruh.
Sastojci za meksičko varivo:
450 g suhog graha
340 g slanine
1 luk
1 ljuta papričica
3 češnja češnjaka
400 g pelata
1,4 l pileće juhe
2 lovorova lista
lišće korijandra
sol, papar
Priprema:
1. Grah namočite preko noći. S stavite u veliku zdjelu i dvostruko prelijtevodom.
2. Narežite slaninu i pržite je oko pet minuta. Zatim dodajte sjeckani luk i papričicu očišćenu od sjemenki te pržite miješajući dok ne omekša, oko 4 minute. Dodajte usitnjeni češnjak i pržite miješajući oko 30 sekundi.
3. Dodajte grah, temeljac, lovorov list, 2 žličice soli, pustite da zavrije na jakoj pa smanjite na vatru, poklopite i kuhajte dok grah ne omekša.
4. Zatim otklopite, dodajte rajčice i nastavite kuhati, povremeno miješajući, dok grah ne postane kremast i dok se tekućina ne reducira. Začinite po ukusu, izvadite lovorov list i pospite lišćem korijandra.