Dobra marinada omekšava meso i daje finu aromu, a koliko je svjetskih kuhinja, toliko je i različitih kombinacija začina i drugih dodataka. Naginjete li azijskim specijalitetima, možete isprobati marinadu koja je nastala po uzoru na omiljeni vijetnamski umak za umakanje kojekakvih grickalica, a zove se nuoc cham.

Marinada prilagođena zapadnjačkim ukusima ipak ne sadrži previše egzotičnih sastojaka, a ni ljutine, tako da nema straha. Kako vijetnamska marinada sadrži dosta kiseline, dovoljno je marinirati meso ili ribu 15-30 minuta. Idealna je za brzinsko mariniranje junetine, svinjetine ili piletine, ali i ribe. Možete meso premazati tek kistom ili je poslužiti kao dodatak jelu. Zgodan je i dodatak mljevenom mesu koristite li ga za tortilje ili kakav drugi zalogaj toga tipa.

Slika nije dostupna Hrana i piće Marinada od 5 sastojaka koja će poboljšati okus bilo kojeg mesa ili ribe s roštilja

Sastojci za marinadu:

  • 1/2 male ljutike
  • 1/2 vezice svježih stabljika korijandra
  • 4 češnja češnjaka
  • 3/4 šalice soka limete (6 - 8 limeta)
  • 1/4 šalice ribljeg umaka
  • 2 - 3 žlice šećera

Priprema:

  1. Grubo nasjeckajte 1/2 male ljutike i 1/2 vezice stabljike korijandra. Dodajte 4 češnja češnjaka, 3/4 šalice soka limete, 1/4 šalice ribljeg umaka i 2 žlice šećera pa izmiksajte u glatku smjesu.
  2. Kušajte i po potrebi dodajte još žlicu šećera.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju