• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Što će se jesti na Mundijalu? Sočna piletina na pahuljastoj riži koju u Katru obožavaju

Sočna pečena piletina na pahuljastoj i mirisnoj basmati riži omiljena je u Katru, a poželite li isprobati taj egzotični, ali neodoljivi specijalitet pripremite začine i uključite pećnicu...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 26.09.2022 13:30 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska reprezentacija od 20. studenog nastupa na SP 2022 u Katru, a za zagrijavanje možemo malo bolje upoznati tamošnju kuhinju koja je prepuna okusa i mirisa. Jedno od nacionalnih jela je machboos, specijalitet od riže i piletine koje zahvaljujući začinima i načinu pripreme ima finu aromu po dimu.

U trendu Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna K2 - 4 "Planina svih planina" Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške Novi kviz općeg znanja - 12 15 nasumičnih pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

Machboos je omiljen diljem Perzijskog zaljeva i svaka obitelj ima svoje male tajne pripreme, a jedno je sigurno – da bi jelo bilo izvrsno potrebno vam je puno luka, a i kvalitetni začini su također poželjni.

Jedan od karakterističnih začina bliskoistočne kuhinje je „crni limun“ ili „crna limeta“, koji se naziva i noomi basra limoo, amani ili loomi koja se može kupiti i u prahu. Ako ga nikako ne možete naći, možete ga i preskočiti ili dodati limete ili limuna u prahu.

Basmati riža je najbolji odabir za pripremu machboosa. Iako je obično omjer riže i vode 1:1,5 za machboos u koji ide puno puno luka koji pušta tekućinu, kao i umaka od rajčice potrebno je nešto manje vode kako biste dobili pahuljastu rižu koja nije kašasta.

Sastojci za machboos:

  • 4 pileća batka sa zabacima
  • 120 ml ulja
  • 3 srednje glavice luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 3 štapića cimeta
  • 2 žličice suhe limete u prahu (nije obavezno)
  • 3 lista lovora
  • 5 zelenih mahuna kardamoma
  • ½ žličice pimenta
  • ½ žličice kardamoma u prahu
  • 1 žličica cimeta
  • ½ žličice crnog papra
  • 2,5 žličice soli
  • 235 ml umaka od rajčice
  • 2 žlice paste od rajčice
  • 3,5 šalice basmati riže dugog zrna (šalica=235 ml)
  • 4,5 šalice vode
  • ⅓ šalice grožđica
  • ⅓ šalice nasjeckanih badema ili pinjola

Priprema machboosa:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija. Luk sitno nasjeckajte, a češnjak protisnite.
  2. U veliki lonac ulijte ulje, zagrijte ga na laganoj vatri i nakon minute dodajte luk pa pržite 5 minuta dok malo ne omekša
  3. Dodajte cimet, mahune kardamoma i lovor zajedno sa protisnutim češnjakom i pržite još 5 minuta.
  4. Dodajte pastu od rajčice i kuhajte 2 minute, kuhačom je razmazujući po dnu posude kako bi se zapekla, ali ne i zagorjela.
  5. Dodajte mljevene začine (sol, limetu u prahu, crni papar, cimet, kardamom i piment) kao i umak od rajčice te šalicu vode. Ostavite da lagano kuha 3 minute
  6. Dodajte piletinu i promiješajte. Poklopite lonac i ostavite da se kuha 20 minuta. Nakon deset minuta okrenute piletinu.
  7. Isperite rižu nekoliko puta dok voda ne postane bistra. Izvadite piletinu, pospite je dodatno solju i paprom (po želji) i stavite je u lim za pečenje obložen folijom. Pecite je u pećnici 20-25 minuta pa zapecite ispod rešetke još dvije minute da postane hrskava
  8. Dodajte rižu u lonac zajedno s preostale 3,5 šalice vode. Lagano promiješajte da se riža sjedini. Poklopite i pustite da kuha 1 minutu. Nakon što provrije smanjite vatru i kuhajte 20 minuta bez micanja poklopca. Ugasite vatru i ostavite rižu da odstoji 5 minuta
  9. Tostirajte pinjole u tavi s ½ žlice ulja na srednjoj vatri, neprestano miješajući dok ne porumene, ne dulje od 5 minuta. Izvadite ih i dodajte grožđice u istu tavu. Miješajte na jakoj vatri 1-2 minute da se zagrije i lagano karamelizira
  10. Otklopite rižu i promiješajte je vilicom. Poslužite jelo u velikoj posudi, s piletinom na riži i ukrasite pinjolima i grožđicama

  • #Recepti
  • #machboos
  • #Katar
  • #katarska kuhinja
  • #arapska kuhinja
  • #bliskoistočna kuhinja
  • #Svjetsko prvenstvo Katar
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
S ovim čudom biste mogli skijati uz more u Splitu ili u centru Zagreba kao da ste na beskrajno dugoj planini - 365 dana u godini
Snowtunnel
S ovim čudom biste mogli skijati uz more u Splitu ili u centru Zagreba kao da ste na beskrajno dugoj planini - 365 dana u godini
Slana jezera, hridine, šume, klifovi i špilje: Divlja ljepota našeg prvog morskog nacionalnog parka
Na današnji dan
Slana jezera, hridine, šume, klifovi i špilje: Divlja ljepota našeg prvog morskog nacionalnog parka
15 činjenica o Islandu koje sigurno niste znali
Neobičan otok
Zemlja Vatre i Leda: 15 zanimljivosti o Islandu koje sigurno niste znali
Zlatna dvorana u Musikvereinu u Beču
Jedna od najboljih
Dvorana u kojoj treba poslušati koncert barem jednom u životu
Zelena inicijativa: Berlin će biti grad s milijun stabala
Veliki planovi
Zelena inicijativa: Berlin će biti grad s milijun stabala
Bolji od bešamela? Slavni umak uz koji lako možete složiti slasna jela i kad nemate puno sastojaka pri ruci
Mornay
Bolji od bešamela? Slavni umak uz koji lako možete složiti slasna jela i kad nemate puno sastojaka pri ruci
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi na popisu
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Uhićen muškarac koji je vrijeđao policiju i Nicoliera
Skrivao oružje
Uhićen muškarac, za Nicoliera je napisao: "Iskopaše to plaćeničko govno. Hvala Arkanu"
Tijekom priprema za lov u glavu upucan muškarac: "Iz nepoznatih razloga ispalio je streljivo"
Jedna osoba uhićena
Napunio pušku pa opalio muškarcu ravno u glavu
Ugledni istraživački centar potvrdio: Za dom spremni potječe iz ustaškog miljea NDH, a ne iz dugotrajnije hrvatske tradicije
Znanstveno dokazano
Ugledni istraživački centar ustvrdio: Ovo je dokaz iz kojeg vremena potječe "Za dom spremni!"
show
Udala se TikTokerica Nora Bago
pogledajte ludu atmosferu!
Popularna Splićanka stala pred oltar: "Da sam znala za koga ću se udati..."
Maja Šuput i Šime Elez u Dubaiju
rajski odmor
Romantika na najjače! Maja Šuput i Šime otkrili gdje uživaju u suncu i zagrljajima
Splitska tiktokerica Dženifer Džoni na zagrebačkoj špici
iznenadila prolaznike
Tko je Splićanka koja je hit na TikToku, a čije su cipele na zagrebačkoj špici ukrale sav show?
zdravlje
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
Po preporuci nutricionistice
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Važno!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
zabava
"Žena ima prioritete": Snimka nezgode na reliju u Sloveniji postala hit zbog urnebesnog detalja
Prioriteti!
"Žena ima prioritete": Snimka nezgode na reliju u Sloveniji postala hit zbog urnebesnog detalja
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
tech
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
Tek je počeo s radom
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu
Svaki se postotak računa
Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu
Muskova vizija budućnosti čovječanstva je raj, no put do njega je prepun traume i disrupcije
Objasnio na što misli
Muskova vizija budućnosti čovječanstva je raj, no put do njega je prepun traume i disrupcije
sport
Bayern krenuo po Hajdukovog 19-godišnjeg prvotimca!
veliki talent
Bayern krenuo po Hajdukova 19-godišnjeg prvotimca! Izaslanik viđen na Poljudu
Djevojka poznatog nogometaša uhvatila u prevari: Sve je objavila na TikToku
Pozvala i zaštitare
VIDEO Djevojka poznatog nogometaša uhvatila u prevari: Sve je objavila na TikToku
Zlatko Dalić iz Rijeke najavio novi sustav Vatrenih i zabrinuo stanjem senatora: "Operiran je"
pripreme u rijeci
VIDEO Zlatko Dalić iz Rijeke najavio novi sustav Vatrenih i zabrinuo stanjem senatora: "Operiran je"
tv
MasterChef: Žiri će "pomiješati karte" u gastroduelu - kako će se s tim nositi kandidati?!
"NE, NE, NE!"
Žiri će "pomiješati karte" u gastroduelu - kako će se s tim nositi kandidati?!
U dobru i zlu: Trebala je paziti što govori - on uvijek sve čuje i sazna
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Trebala je paziti što govori - on uvijek sve čuje i sazna
Kumovi: Je li moguće da neki i dalje ne vjeruju?
KUMOVI
Kumovi: Je li moguće da neki i dalje ne vjeruju?
putovanja
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
novac
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
CRAFT NAPITAK
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
lifestyle
Ksenija Pajić u trapericama i bundi na zagrebačkoj špici 2025.
Ležerna i dotjerana
Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić nosi ih uz kratku bundu
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Tople dolčevite stvorene za jesenske i zimske kombinacije
TOPLO PLETIVO
15 dolčevita u kojima ćete provesti jesen i zimu, izgledaju mrak uz traperice
sve
Ksenija Pajić u trapericama i bundi na zagrebačkoj špici 2025.
Ležerna i dotjerana
Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić nosi ih uz kratku bundu
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Udala se TikTokerica Nora Bago
pogledajte ludu atmosferu!
Popularna Splićanka stala pred oltar: "Da sam znala za koga ću se udati..."
Musaka od kiselog kupusa i krumpira
Jednostavno i fino

Dostojna zamjena za sarmu? Recept za musaku od kiselog kupusa

Ova musaka od kiselog kupusa i krumpira jednostavno može postati i vegetarijanska – samo preskočite kobasice. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Hrana i piće
    Topi se u ustima

    Pun pogodak! Recept za tikvice punjene rižom i povrćem u finom umaku koje se hvale na sva usta u Katru

  • Musaka od kiselog kupusa i krumpira Hrana i piće
    Jednostavno i fino

    Dostojna zamjena za sarmu? Recept za musaku od kiselog kupusa

  • Piletina Mornay Hrana i piće
    Mornay

    Bolji od bešamela? Slavni umak uz koji lako možete složiti slasna jela i kad nemate puno sastojaka pri ruci

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close