Hrvatska reprezentacija od 20. studenog nastupa na SP 2022 u Katru, a za zagrijavanje možemo malo bolje upoznati tamošnju kuhinju koja je prepuna okusa i mirisa. Jedno od nacionalnih jela je machboos, specijalitet od riže i piletine koje zahvaljujući začinima i načinu pripreme ima finu aromu po dimu.

Machboos je omiljen diljem Perzijskog zaljeva i svaka obitelj ima svoje male tajne pripreme, a jedno je sigurno – da bi jelo bilo izvrsno potrebno vam je puno luka, a i kvalitetni začini su također poželjni.

Jedan od karakterističnih začina bliskoistočne kuhinje je „crni limun“ ili „crna limeta“, koji se naziva i noomi basra limoo, amani ili loomi koja se može kupiti i u prahu. Ako ga nikako ne možete naći, možete ga i preskočiti ili dodati limete ili limuna u prahu.

Basmati riža je najbolji odabir za pripremu machboosa. Iako je obično omjer riže i vode 1:1,5 za machboos u koji ide puno puno luka koji pušta tekućinu, kao i umaka od rajčice potrebno je nešto manje vode kako biste dobili pahuljastu rižu koja nije kašasta.

Sastojci za machboos:

  • 4 pileća batka sa zabacima
  • 120 ml ulja
  • 3 srednje glavice luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 3 štapića cimeta
  • 2 žličice suhe limete u prahu (nije obavezno)
  • 3 lista lovora
  • 5 zelenih mahuna kardamoma
  • ½ žličice pimenta
  • ½ žličice kardamoma u prahu
  • 1 žličica cimeta
  • ½ žličice crnog papra
  • 2,5 žličice soli
  • 235 ml umaka od rajčice
  • 2 žlice paste od rajčice
  • 3,5 šalice basmati riže dugog zrna (šalica=235 ml)
  • 4,5 šalice vode
  • ⅓ šalice grožđica
  • ⅓ šalice nasjeckanih badema ili pinjola

Priprema machboosa:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija. Luk sitno nasjeckajte, a češnjak protisnite.
  2. U veliki lonac ulijte ulje, zagrijte ga na laganoj vatri i nakon minute dodajte luk pa pržite 5 minuta dok malo ne omekša
  3. Dodajte cimet, mahune kardamoma i lovor zajedno sa protisnutim češnjakom i pržite još 5 minuta.
  4. Dodajte pastu od rajčice i kuhajte 2 minute, kuhačom je razmazujući po dnu posude kako bi se zapekla, ali ne i zagorjela.
  5. Dodajte mljevene začine (sol, limetu u prahu, crni papar, cimet, kardamom i piment) kao i umak od rajčice te šalicu vode. Ostavite da lagano kuha 3 minute
  6. Dodajte piletinu i promiješajte. Poklopite lonac i ostavite da se kuha 20 minuta. Nakon deset minuta okrenute piletinu.
  7. Isperite rižu nekoliko puta dok voda ne postane bistra. Izvadite piletinu, pospite je dodatno solju i paprom (po želji) i stavite je u lim za pečenje obložen folijom. Pecite je u pećnici 20-25 minuta pa zapecite ispod rešetke još dvije minute da postane hrskava
  8. Dodajte rižu u lonac zajedno s preostale 3,5 šalice vode. Lagano promiješajte da se riža sjedini. Poklopite i pustite da kuha 1 minutu. Nakon što provrije smanjite vatru i kuhajte 20 minuta bez micanja poklopca. Ugasite vatru i ostavite rižu da odstoji 5 minuta
  9. Tostirajte pinjole u tavi s ½ žlice ulja na srednjoj vatri, neprestano miješajući dok ne porumene, ne dulje od 5 minuta. Izvadite ih i dodajte grožđice u istu tavu. Miješajte na jakoj vatri 1-2 minute da se zagrije i lagano karamelizira
  10. Otklopite rižu i promiješajte je vilicom. Poslužite jelo u velikoj posudi, s piletinom na riži i ukrasite pinjolima i grožđicama

Venecija sjevera: Grad za gurmane u kojem vas s katedrale promatra lice Boba Dylana Trondheim, Norveška - 9 Trondheim, Norveška - 2 Trondheim, Norveška - 3 +5 Trondheim, Norveška - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju