Hrvatska reprezentacija od 20. studenog nastupa na SP 2022 u Katru, a za zagrijavanje možemo malo bolje upoznati tamošnju kuhinju koja je prepuna okusa i mirisa. Jedno od nacionalnih jela je machboos, specijalitet od riže i piletine koje zahvaljujući začinima i načinu pripreme ima finu aromu po dimu.
Machboos je omiljen diljem Perzijskog zaljeva i svaka obitelj ima svoje male tajne pripreme, a jedno je sigurno – da bi jelo bilo izvrsno potrebno vam je puno luka, a i kvalitetni začini su također poželjni.
Jedan od karakterističnih začina bliskoistočne kuhinje je „crni limun“ ili „crna limeta“, koji se naziva i noomi basra limoo, amani ili loomi koja se može kupiti i u prahu. Ako ga nikako ne možete naći, možete ga i preskočiti ili dodati limete ili limuna u prahu.
Basmati riža je najbolji odabir za pripremu machboosa. Iako je obično omjer riže i vode 1:1,5 za machboos u koji ide puno puno luka koji pušta tekućinu, kao i umaka od rajčice potrebno je nešto manje vode kako biste dobili pahuljastu rižu koja nije kašasta.
Sastojci za machboos:
- 4 pileća batka sa zabacima
- 120 ml ulja
- 3 srednje glavice luka
- 4 češnja češnjaka
- 3 štapića cimeta
- 2 žličice suhe limete u prahu (nije obavezno)
- 3 lista lovora
- 5 zelenih mahuna kardamoma
- ½ žličice pimenta
- ½ žličice kardamoma u prahu
- 1 žličica cimeta
- ½ žličice crnog papra
- 2,5 žličice soli
- 235 ml umaka od rajčice
- 2 žlice paste od rajčice
- 3,5 šalice basmati riže dugog zrna (šalica=235 ml)
- 4,5 šalice vode
- ⅓ šalice grožđica
- ⅓ šalice nasjeckanih badema ili pinjola
Priprema machboosa:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija. Luk sitno nasjeckajte, a češnjak protisnite.
- U veliki lonac ulijte ulje, zagrijte ga na laganoj vatri i nakon minute dodajte luk pa pržite 5 minuta dok malo ne omekša
- Dodajte cimet, mahune kardamoma i lovor zajedno sa protisnutim češnjakom i pržite još 5 minuta.
- Dodajte pastu od rajčice i kuhajte 2 minute, kuhačom je razmazujući po dnu posude kako bi se zapekla, ali ne i zagorjela.
- Dodajte mljevene začine (sol, limetu u prahu, crni papar, cimet, kardamom i piment) kao i umak od rajčice te šalicu vode. Ostavite da lagano kuha 3 minute
- Dodajte piletinu i promiješajte. Poklopite lonac i ostavite da se kuha 20 minuta. Nakon deset minuta okrenute piletinu.
- Isperite rižu nekoliko puta dok voda ne postane bistra. Izvadite piletinu, pospite je dodatno solju i paprom (po želji) i stavite je u lim za pečenje obložen folijom. Pecite je u pećnici 20-25 minuta pa zapecite ispod rešetke još dvije minute da postane hrskava
- Dodajte rižu u lonac zajedno s preostale 3,5 šalice vode. Lagano promiješajte da se riža sjedini. Poklopite i pustite da kuha 1 minutu. Nakon što provrije smanjite vatru i kuhajte 20 minuta bez micanja poklopca. Ugasite vatru i ostavite rižu da odstoji 5 minuta
- Tostirajte pinjole u tavi s ½ žlice ulja na srednjoj vatri, neprestano miješajući dok ne porumene, ne dulje od 5 minuta. Izvadite ih i dodajte grožđice u istu tavu. Miješajte na jakoj vatri 1-2 minute da se zagrije i lagano karamelizira
- Otklopite rižu i promiješajte je vilicom. Poslužite jelo u velikoj posudi, s piletinom na riži i ukrasite pinjolima i grožđicama