Iza egzotičnog naziva kousa mahshi krije se jednostavno, a prefino bliskoistočno jelo koje je omiljeno u Katru. Radi se o tikvicama punjenim povrćem, rižom i tostiranim pinjolima u slasnom umaku od rajčice. Kako biste lakše pripremili tikvice neki će kuhari preporučiti alat za dubljenje povrća, ali ako ga nemate pri ruci, poslužit će i nož.
Sastojci za kousa mahshi:
12 manjih tikvica
140 g paste od rajčice
1 žličica soli (ili po ukusu)
1 žličica mljevenog crnog papra
ko 1,5 l vode
270 g riže dugog zrna
1 rajčica
1 luk
15 g peršina sitno nasjeckanog
10 g sjeckane metvice
65 g pinjola
1,5 žlice pimenta
2 žličice soli
1/2 žličice mljevenog crnog papra
1 žlica maslaca
1 žlica maslinovog ulja
Priprema kousa mahshi:
- Operite i osušite tikvice. Nožem za guljenje odrežite krajeve pa izdubite svaku tikvicu.
- Tostirajte pinjole dok ne porumene i izvadite ih u posudicu.
- U veliku posudu dodajte rižu, sjeckane rajčice, luk, peršin i metvicu, pinjole, piment, sol i papar. Dobro izmiješajte pa napunite tikvice nadjevom. Nemojte ga čvrsto utisnuti da se riža ravnomjerno skuha. Lupnite tikvicom o radnu površinu da nadjev lakše uđe unutra. Ostavite otprilike 1,5 cm od otvora jer će riža narasti.
- Pastu od rajčice otopite u vodi, posolite i popaprite. Stavite punjene tikvice u veliki lonac i potopite ih u vodi s rajčicom. Na vrh stavite tanjur i poklopite. Pustite da zavrije i zatim kuhajte na laganoj vatri oko 35-40 minuta. Poslužite toplo.