Kada se Korejci zažele nekog finog i utješnog jela, često puta rade Kimchi jeon ili Kimchi buchimgae. Riječ je o korejskoj vrsti slane palačinke koja se – baš kao što joj ime kaže – radi s dodatkom kimchija, odnosno fermentiranog kupusa u ljutoj marinadi.
Kimchi je nacionalni ponos Koreje te ga svaka obitelj samostalno radi i ima u svojoj smočnici. Ako niste vješti u pripremi zimnice – ne brinite. Kimchi se danas možete kupiti u specijaliziranim trgovinama i na internetu.
Korejske palačinke s kimchijem su ljute, slane i hrskave, a obično se poslužuju kao zasebno jelo ili prilog drugim jelima. Osim kimchija za njihovu su vam pripremu potrebne svakodnevne namirnice iz smočnice poput brašna, šećera i ulja.
Sastojci za korejske palačinke:
- 220 g fermentiranog kimchija
- 125 ml vode
- 60 g brašna
- 4 žlice ulja
- 3 mlada luka
- ½ čajne žličice šećera
Priprema korejski palačinki:
- Narežite kimchi na manje komade te ga pomiješajte s vodom, brašnom i šećerom. U smjesu narežite i komadiće mladog luka i sve dobro promiješajte.
- Na većoj tavi zagrijte dvije žlice ulja, pa dodajte smjesu na bazi fermentiranog kimchija. Stražnjom stranom žlice ili kuhače utisnite smjesu u krug u tavu i pecite oko tri do pet minuta dok ne postane hrskava.
- Pažljivo preokrenite palačinku na drugi stranu i dodajte ostatak ulja. Termički obrađujte još tri do pet minuta. Preokrenite palačinku još jednom i pecite je oko jedne minute.
- Dok se ne usavršite u preokretanju korejski palačinki, smjesu možete podijeliti na dva dijela te ispeći dvije manje palačinke umjesto jedne velike.
- Pečenu korejsku palačinku s kimchijem prebacite na tanjur i poslužite toplu s malo sezamovih sjemenki i nasjeckanog mladog luka. Dobar tek!
Ramen na brzinu? Bogata japanska juha kojom se inače testira strpljenje i kreativnost kuhara +13