S juga Italije dolaze brojna jela u kojima ćete naći ljute papričice (peperoncino), a jedan od omiljenih je bomba calabrese, kalabrijski namaz ili umak s gljivama, paprikama i patlidžanima. Talijani ga jedu na kruhu, pogačama i krekerima, dodaju kao začin juhama, umaku za pizzu ili za kick ljutine jelima od tjestenine, a odličan je i na sirnoj plati ili uz roštilj. 

Sastojci za kalabrijsku bombu:

  • 2-3 ljutike ili 1 glavica luka
  • 3-4 češnja češnjaka svježa nasjeckana
  • 500 g patlidžana
  • 220 g šampinjona
  • 1 kg crvenih paprika
  • 100 g ljutih papričica
  • 3 žličice smrvljenih sjemenki komorača
  • 1 žličica origana
  • 1 dl jabučnog octa
  • 170 ml maslinovog ulja + dvije žlice
  • sol

Priprema kalabrijske bombe:

  1. Očistite i nasjeckajte luk ili ljutiku, češnjak i obje vrste paprike. Patlidžan ogulite i narežite na kockice, a gljive na četvrtine. Ako ne volite jako ljuto, papričice očistite od sjemenki i membrana
  2. Kratko izmiksajte (pulsirajte) ljutiku (ili luk) sa nasjeckanim češnjakom 4-6 puta u multipraktiku. Izvadite i ostavite sa strane.
  3. Pulsirajte patlidžan 8-10 puta u multipraktiku dok se ne usitni. Izvadite i ostavite sa strane.
  4. Pulsirajte gljive 5-6 puta u multipraktiku pa Izvadite i ostavite sa strane.
  5. Narezanu crvenu papriku pulsirajte 4-5 puta, izvadite je i stavite u cjedilo da se ocijedi višak tekućine.
  6. Ljute čili papričice pulsirajte 3-4 puta u multipraktiku. Izvadite ih i dodajte crvenim paprikama u cjedilo.
  7. U veliku, duboku tavu ili lonac na srednje jakoj vatri dodajte 2 žlice maslinovog ulja. Kad se ulje zagrije dodajte nasjeckani luk i češnjak. Pirjajte i miješajte drvenom kuhačom 2 minute dok ne zamiriše i omekša.
  8. Dodajte patlidžan i posolite. Pirjajte i miješajte 3-5 minuta dok patlidžan ne omekša.
  9. Dodajte gljive i kuhajte uz često miješanje 3-5 minuta dok ne otpuste višak tekućine.
  10. Dodajte zgnječene sjemenke komorača, sušeni origano i posolite.
  11. U tavu dodajte crvenu papriku i čili papričicu. Sve zajedno promiješajte i pržite na srednjoj vatri 25-30 minuta uz često miješanje dok paprike ne omekšaju.
  12. Maknite tavu s vatre, zatim dodajte ocat i maslinovo ulje. Dobro izmiješajte. Ostavite da se malo ohladi, a zatim kušajte i prilagodite začine. Namaz možete čuvati pokrivenim u hladnjaku do tjedan dana ili ga smrznuti.

  "Ovo morate probati!" Jedini umak od rajčice koji će vam trebati za pripremu finih ljetnih jela Marinara - 1 Marinara - 4 Marinara - 3 +1 Marinara - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju