S juga Italije dolaze brojna jela u kojima ćete naći ljute papričice (peperoncino), a jedan od omiljenih je bomba calabrese, kalabrijski namaz ili umak s gljivama, paprikama i patlidžanima. Talijani ga jedu na kruhu, pogačama i krekerima, dodaju kao začin juhama, umaku za pizzu ili za kick ljutine jelima od tjestenine, a odličan je i na sirnoj plati ili uz roštilj.
Sastojci za kalabrijsku bombu:
- 2-3 ljutike ili 1 glavica luka
- 3-4 češnja češnjaka svježa nasjeckana
- 500 g patlidžana
- 220 g šampinjona
- 1 kg crvenih paprika
- 100 g ljutih papričica
- 3 žličice smrvljenih sjemenki komorača
- 1 žličica origana
- 1 dl jabučnog octa
- 170 ml maslinovog ulja + dvije žlice
- sol
Priprema kalabrijske bombe:
- Očistite i nasjeckajte luk ili ljutiku, češnjak i obje vrste paprike. Patlidžan ogulite i narežite na kockice, a gljive na četvrtine. Ako ne volite jako ljuto, papričice očistite od sjemenki i membrana
- Kratko izmiksajte (pulsirajte) ljutiku (ili luk) sa nasjeckanim češnjakom 4-6 puta u multipraktiku. Izvadite i ostavite sa strane.
- Pulsirajte patlidžan 8-10 puta u multipraktiku dok se ne usitni. Izvadite i ostavite sa strane.
- Pulsirajte gljive 5-6 puta u multipraktiku pa Izvadite i ostavite sa strane.
- Narezanu crvenu papriku pulsirajte 4-5 puta, izvadite je i stavite u cjedilo da se ocijedi višak tekućine.
- Ljute čili papričice pulsirajte 3-4 puta u multipraktiku. Izvadite ih i dodajte crvenim paprikama u cjedilo.
- U veliku, duboku tavu ili lonac na srednje jakoj vatri dodajte 2 žlice maslinovog ulja. Kad se ulje zagrije dodajte nasjeckani luk i češnjak. Pirjajte i miješajte drvenom kuhačom 2 minute dok ne zamiriše i omekša.
- Dodajte patlidžan i posolite. Pirjajte i miješajte 3-5 minuta dok patlidžan ne omekša.
- Dodajte gljive i kuhajte uz često miješanje 3-5 minuta dok ne otpuste višak tekućine.
- Dodajte zgnječene sjemenke komorača, sušeni origano i posolite.
- U tavu dodajte crvenu papriku i čili papričicu. Sve zajedno promiješajte i pržite na srednjoj vatri 25-30 minuta uz često miješanje dok paprike ne omekšaju.
- Maknite tavu s vatre, zatim dodajte ocat i maslinovo ulje. Dobro izmiješajte. Ostavite da se malo ohladi, a zatim kušajte i prilagodite začine. Namaz možete čuvati pokrivenim u hladnjaku do tjedan dana ili ga smrznuti.
"Ovo morate probati!" Jedini umak od rajčice koji će vam trebati za pripremu finih ljetnih jela +1