Kuharicu Nigellu Lawson proslavile su brojne televizijske emisije, kao i zbirke recepata iz kojih ideje posuđuju kuhari i kuharice po cijelome svijetu. Jedna od njezinih najdražih juha koje priprema je ona od piletine, limuna, tikvica i kurkume.
Zbog toga što izgleda poput malog sunca u tanjuru Nigella je ovo jelo nazvala "sretna juha" i napomenula kako se u nekim istočnjačkim kulturama vjeruje da žuta hrana donosi smijeh i sreću. Nigella koristi žute tikvice, ali ako ih ne možete naći, poslužit će i zelene.
Umjesto basmati riže poslužit će i žuta leća, a prema želji možete smanjiti količinu limuna i dodati malo đumbira.
Sastojci za sretnu juhu:
500 g žutih tikvica
1 limun
1 l pilećeg temeljca
100 g basmati riže
1 žličica kurkume
Priprema:
1. Tikvice narežite na sitne kockice pa pirjajte na maslinovom ulju s naribanom koricom limuna i maslinovim uljem oko pet minuta povremeno miješajući.
2. Dodajte rižu u lonac. Odvojite dio temeljca u šalicu pa dodajte kurkumu i izmiješajte, ulijte u lonac s preostalim temeljcom i limunovim sokom.
3. Kušajte i začinite prema ukusu
4. Kuhajte 10-20 minuta pa poslužite toplo.