Hrskavi pomfrit neodoljiv je prilog svakome jelu, a može se konzumirati i kao zaseban obrok. Ako vam se ne da rezati krumpire na uniformirane prutiće, izrežite ih – po domaće – na tanke kriške po širini.
Za ovaj recept najbolje je koristiti krumpire otprilike iste veličine kako bi se termički obradili u otprilike isto vrijeme.
Najbolje od svega? Krumpiri se peku u pećnici pa je potrebno koristiti manje ulja nego što je to slučaj u pripremi klasičnog hrskavog krumpira na štednjaku.
Sastojci:
3 do 4 krumpira oko 1 kg težine
3 žlice ulja
1 čajna žličica slatke paprike u prahu
½ čajne žličice češnjaka u prahu
½ čajne žličice sušenog timijana
sol i papar po želji
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
2. Narežite krumpire po širini na okrugle kriške debljine oko jednog centimetra.
3. Krumpire premažite uljem i svim začinima te poslažite na lim za pečenje u jednom ravnomjernom sloju. Pripazite da se krumpiri ne preklapaju jer se neće dobro ispeći.
4. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 do 25 minuta dok ne dobiju laganu smeđu boju. Preokrenite ih i pecite još 10 do 20 minuta.
5. Poslužite tople s umakom po želji. Dobar tek!
Bolje od originala? Okrugli "pomfrit" koji se jede sa sirom, špekom ili mljevenim mesom +1