Šaran je najraširenija riječna riba u Hrvatskoj, a može narasti do 30 kilograma. Najbolji šarani su oni manji, koji teže do pet kilograma i nemaju debele slojeve masnoće. Najukusniji je na rašljama, a može se kuhati, pržiti, peći ili pirjati. Od šarana se čak može napraviti i čips koji je savršena grickalica uz pivo.
U Slavoniji i Baranji je popularno pripremiti panadu s crvenom paprikom pa pržiti „potkove“ šarana. Ova varijanta se poslužuje uz dodatak salate od krumpira i luka, obično na posne dane uoči velikih blagdana.
U moru recepata sa šaranom, istaknuo se jadan malo drugačiji. Popečke od šarana je odlično pripremiti ako vam je ostalo pečene ribe, a toliko su ukusni da za njih vrijedi očistiti šarana, skuhati ga, dodati još nekoliko sastojaka pa napraviti ukusne riblje popečke. Ako nemate šarana od jučer, skuhajte čisto meso šarana u malo slane vode, ulja i limuna pa nastavite s pripremom.
Sastojci za popečke od šarana:
- 500 g očišćenog ( kuhanog ili pečenog) mesa šarana
- 1 srednja glavica luka
- 1 vezica peršina
- 1 jaje
- 2 češnja češnjaka
- 2 šnite starog kruha
- 100 ml mlijeka
- Biljno ulje
- Krušne mrvice
- Vegeta, sol, papar, kopar, mladi luk, crvena mljevena paprika
Priprema popečaka od šarana:
- Kruh bez korice natopite u mlijeku.
- Prepržite luk dok ne uvene.
- Ribu usitnite pa dodajte kruh, mlijeko i sve ostale sastojke.
- Vlažnim rukama oblikujte popečke pa svaki uvaljate u krušne mrvice.
- Pržite u dubokom ulju sa svake strane dok ne poprime zlatnu boju.
- Poslužite uz salatu i čašu bijelog vina, ili s njima složite omiljeni fish burger.
Dobar tek!