Šaran je najraširenija riječna riba u Hrvatskoj, a može narasti do 30 kilograma. Najbolji šarani su oni manji, koji teže do pet kilograma i nemaju debele slojeve masnoće. Najukusniji je na rašljama, a može se kuhati, pržiti, peći ili pirjati. Od šarana se čak može napraviti i čips koji je savršena grickalica uz pivo.

U Slavoniji i Baranji je popularno pripremiti panadu s crvenom paprikom pa pržiti „potkove“ šarana. Ova varijanta se poslužuje uz dodatak salate od krumpira i luka, obično na posne dane uoči velikih blagdana.

U moru recepata sa šaranom, istaknuo se jadan malo drugačiji. Popečke od šarana je odlično pripremiti ako vam je ostalo pečene ribe, a toliko su ukusni da za njih vrijedi očistiti šarana, skuhati ga, dodati još nekoliko sastojaka pa napraviti ukusne riblje popečke. Ako nemate šarana od jučer, skuhajte čisto meso šarana u malo slane vode, ulja i limuna pa nastavite s pripremom.

Sastojci za popečke od šarana:

  • 500 g očišćenog ( kuhanog ili pečenog) mesa šarana
  • 1 srednja glavica luka
  • 1 vezica peršina
  • 1 jaje
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 šnite starog kruha
  • 100 ml mlijeka
  • Biljno ulje
  • Krušne mrvice
  • Vegeta, sol, papar, kopar, mladi luk, crvena mljevena paprika

Priprema popečaka od šarana:

  1. Kruh bez korice natopite u mlijeku.
  2. Prepržite luk dok ne uvene.
  3. Ribu usitnite pa dodajte kruh, mlijeko i sve ostale sastojke.
  4. Vlažnim rukama oblikujte popečke pa svaki uvaljate u krušne mrvice.
  5. Pržite u dubokom ulju sa svake strane dok ne poprime zlatnu boju.
  6. Poslužite uz salatu i čašu bijelog vina, ili s njima složite omiljeni fish burger

Dobar tek!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju