Yorkshire pudding ili u prijevodu s engleskog jorkširski puding uopće nije puding. Riječ pudding u tradicionalnoj britanskoj kuhinji se nekoć odnosila na širok raspon slanih i slatkih jela napravljenih od tijesta, a ne samo na drhtave slatke deserte.
Jorkširski puding osmišljen je u 18. stoljeću kao praktičan način da se iskoristi mast od mesnog pečenja. Izvorno se zvao dripping pudding (kapajući puding) jer se mast koja je kapala s mesnog pečenja miješala s jajima, brašnom i mlijekom kako bi se stvorilo ovo jelo i prehranio velik broj ljudi.
Nadimak jorkširski puding nadjenula mu je Hannah Glasse u svojoj kuharici The Art of Cookery made Plain and Easy iz 1747. godine koji se otada koristi.
Jorkširski puding je zapravo vrsta slanih pogačica koji se peku na visokoj temperaturi u kalupu za muffine, a najčešće se poslužuju uz mesno pečenje i umak gravy.
Mast se rijetko kad koristi u današnjim modernijim verzijama, a koje možete napraviti i u svojem domu, ako slijedite naše savjete.
Jorkširski puding - sastojci:
- 200 ml mlijeka
- 140 g glatkog brašna
- 4 jaja
- sol po želji
- biljno ulje za podmazivanje
Jorkširski puding - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva. Pripremite kalup za pečenje muffina i dobro ih podmažite biljnim uljem. Stavite kalup u pećnicu da se dobro zagriju.
- Napravite tijesto: glatko brašno izmiksajte s jajima – miješajte dok smjesa ne postane glatka. Postupno ulijevajte mlijeko i nastavite miksati dok smjesa ne bude glatka bez grudica. Začinite smjesu sa solju.
- Prebacite pripremljenu smjesu za jorkširski puding u stakleni vrč. Izvadite vruće kalupe iz pećnice i u njih ulijte pripremljenu smjesu – otprilike 50 do 60 ml u svaku udubinu u kalupu. Pecite jorkširske pudinge 20 do 25 minuta bez otvaranja vrata pećnice dok se pogačice ne napuhnu i ne dobiju lijepu rumenu boju.
- Poslužite ih odmah s mesnim pečenje po želji. Dobar tek!
Ne želite do pekarnice? 5 zamjena za kruh i peciva koje možete brzinski pripremiti

